Frivillige organiserer dykkersøk etter Sigrid Schjetne (16)

SKRAPERUDTJERN (NRK.no) Politiet har avsluttet søket, men flere hundre frivillige leter videre både på land og under vann etter Sigrid (16).

Skraperudtjern, leting etter Sigrid

Stig Schibbye (til høyre) er initiativtaker for søket under vann ved Skraperudtjernet. Rundt et titalls frivillige, både sportsdykkere og snorklere, tar del i letearbeidet ved vannet onsdag kveld.

Foto: Svein Olsson

Stig Schibbye

Stig Schibbye tok initiativ til søket ved Skraperudtjern.

Foto: Svein Olsson

Et titalls frivillige har tatt med seg snorkler, dykkermasker, våtdrakter og leter nå under og over vann langs Skraperudtjern i Østmarka.

Stig Schibbye er sportsdykker og tok initiativ til søket gjennom Facebook der han oppfordret dykkere, fridykkere og snorklere å møte opp.

Politiet har foreløpig gjennomført ett dykkersøk i Østensjøvannet.

Søkeledelsen i politiet har vært positive og har godkjent aksjonen.

– Politiet synes det var en god íde, sier Schibbye til NRK.no.

Bo André Hagen

Bo André Hagen fra Rælingen var en av de frivillige som deltok i søket i Skraperudtjern.

Skraperudtjernet er 12, 2 meter på det dypeste, men dykkerne vil ligge langs kanten og overflaten for å unngå å grumse til vannet og fordi det er der de anser sjansen for å finne noe er størst.

– Måtte vi finne eller ikke finne, jeg vet ikke hva jeg ønsker. De som er med er psykisk forberedt på å finne ting. Det er et vann hvor gjenstander blir dumpet, så vi må være selektive på hva vi markerer, sier Schibbye.

Bo André Hagen fra Rælingen var en av de frivillige som dro til Skraperudtjern onsdag ettermiddag.

– Samboeren min var med på å lete i skogen forrige dagen. Det var hun som tipset meg om dette søket. Jeg syntes det var veldig aktuelt. Ting skjules gjerne i vannet, men vi får håpe vi ikke finner noe, sier Hagen som også er sportsdykker.

Bo André Hagen

Bo André Hagen på vei ut til Skraperudtjern for å søke etter Sigrid (16).

Foto: Svein Olsson, NRK

Flere hundre vil fortsette

Sigrid Giskegjerde Schjetne

Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant natt til søndag.

Foto: Privat / NTB scanpix

Politiet opplyste på en pressekonferanse onsdag formiddag at politiet vil trappe ned søket etter Sigrid.

Men de frivillige fortsetter for fullt. Også i kveld møtte flere hundre opp ved Østensjø skole. Søkene skal blant annet gå ved Stovner, Ulsrudvannet og på øyene i Oslofjorden.

– Vi har ikke gitt opp håpet, sier Geir Strand, talsmann for Sigrids familie.

Han sier også at de frivillige i dag har funnet en del objekter som de har overlatt til politiet til undersøking.

– Ikke redd lenger

– Det er viktig å sette seg inn i familiens sted, derfor stiller vi opp, sier Marius Fristad som er en av de som leter etter Sigrid i kveld.

Han har stilt opp sammen med vennene Cecilie Henriksen og Vilde Crowo. Alle tre vet godt hvem Sigrid er, men kjenner henne ikke personlig.

– Alle vi tre har mistet en venninne på Utøya, så vi har stor sympati for familien til Sigrid, sier Crowo.

Crowo har vært med å lete etter Sigrid i tre dager. Hun sier at det i starten var skummelt og vanskelig å lete når man ikke visste hva man kunne finne.

– Men man blir tøffere etter hvert. Når man er så mange som leter sammen, forsvinner den frykten, sier Cowo.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Frivillige

(Fra høyre) Vilde Crowo, Cecilie Henriksen og Marius Fristad. Alle tre skal i kveld lete etter Sigrid.

Foto: Dang Trinh

– Nå går vi over i en ny fase

Forsvinningen etterforskes nå som en kriminalsak, fordi det har gått over tre døgn siden Sigrid ble meldt savnet.

Politiet har siden tirsdag konsentrert seg om området mellom Skullerud og Grønmo etter at det ble funnet en hvit sokk som ligner den som ble funnet ved siden av skoen til Sigrid i barnehagen. Alle politimannskaper har nå forlatt området. Sokken skal DNA-analyseres og politiet avventer svar.

Innsatsleder Rune Instebø takket i kveld de frivillige som møtte opp på Østensjø skole for all hjelp de har fått i letingen etter Sigrid. Han utelukker kke at politiet kan sette i gang nye søk om de får inn ny informasjon.

– Nå vi går vi over i en ny fase, vi har ikke sluttet å lete, men vi trenger nye opplysninger om nye leteområder. De frivillige har vært til god hjelp, sier Instebø.

Politiet med nytt tipstelefonnummer

Sigrid Giskegjerde Schjetne var på vei hjem fra en venninne da hun forsvant like i nærheten av hjemmet sitt natt til søndag. Ved en barnehage like ved er 16-åringens mobiltelefon funnet, i tillegg til en sko og en sokk.

Politiet ber om publikums hjelp til å kartlegge hennes bevegelser, samt øvrige observasjoner i aktuelt område.

Oslo politidistrikt har nå etablert et nytt tipstelefonnummer. Det nye nummeret er 22669600. Publikum som har tips til Oslo politidistrikt bes benytte seg av dette.