NRK Meny
Normal

Frir til filmselskap for å få Harry Hole til Oslo

Den første Harry Hole-filmen skal spilles inn i høst. Mandag var filmselskapet på besøk i Oslo for å vurdere om Harry skal få bli i hjembyen – eller om han blir bergenser.

Restaurant Schrøder

POPULÆR: Harry Hole er stamgjest på restaurant Schrøder på St.Hanshaugen i Oslo.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

– Det ville vært en stor fjær i hatten for Oslo, sier kulturbyråd Hallstein Bjercke (V).

På mandag var regissør Tomas Alfredson og representanter fra filmselskapet Working Title i hovedstaden på befaring. De lot seg begeistre av Ekebergåsen og Rådhuset, men etter en dag satt de kursen til Bergen, for å vurdere om noe av filmen skal spilles inn der.

For mange lesere er det utenkelig å se for seg at Harry skal bo noe annet sted enn Sofies gate 5 på Bislett.

Det er det også for kulturbyråden, som gjør alt for å få deler av filminnspillingen til Oslo.

Vil strekke seg langt

Hallstein Bjercke (V)

Hallstein Bjercke, kultur- og næringsbyråd (V).

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Mange land som satser på film tilbyr skattefordeler og økonomiske insentiver. De mulighetene har vi ikke i Norge, og da må vi som kommune strekke oss litt ekstra, vise at vi er på tilbudssida og gjøre jobben enkel for filmselskapet mens de er her, sier Bjercke.

Det britiske filmselskapet Working Title står bak flere store filmer som Fire bryllup og en gravferd, Notting Hill, Bridget Jones Dagbok og The Theory of everything.

De har kjøpt filmrettighetene til ti av Jo Nesbøs Harry Hole-bøker.

– Derfor er viktig å etablere Oslo som hjemmemiljø for Harry Hole-filmene, sier Truls Kontny, leder i Film Commisson Norway.

Flere konkurrenter

De jobber også med å få deler av filmen spilt inn i hovedstaden, men når det blir bestemt hvilket sted som blir hjembyen til Hole er usikkert.

Oslo konkurrerer ikke bare med Bergen, men også med London og Stockholm.

– Det er dyrere å spille inn filmen her i landet, men det har mye å si at deler av innspillingen ender opp her, sier Kontny.