NRK Meny
Normal

Vaktselskap frikjent etter dødsbrann

Securitas Direct slipper å betale 1,2 millioner kroner i bot etter at en mann døde i en brann i Asker.

Oskar Eivind Myrseth

Oskar Eivind Myrseth mistet sønnen sin Trond i den dramatiske brannen i september i fjor.

Foto: Camilla Skarra / NRK

Ifølge Aftenposten er de frikjent for straffansvar, men må likevel betale 120 000 kroner i erstatning til foreldrene til 38 år gamle Trond Gaupholm Myrseth som omkom i brannen.

Selskapet har stått tiltalt for å ha unnlatt å varsle nødsentralen ved en brann i en enebolig på Borgen i september i fjor.

Har endret rutinene

Huset var tilknyttet selskapets alarmsentral, men brannvesenet ble ikke varslet før én time etter at alarmen var utløst.

Dette er en tragisk hendelse vi gjerne skulle ha vært foruten, men vi er veldig glad for at vi har blitt enstemmig frikjent for straffeansvaret, sier pressekontakt Cecilie Knudsen i Securitas Direct.

– Men dere får kritikk for rutinene deres.

– Vi har bare lest et utdrag av dommen, så det er det vanskelig å kommentere før vi har fått lest hele.

– Er det riktig at dere har endret rutinene deres etter dødsbrannen?

– Vi har gjort en presisering for å unngå misforståelser mellom operatør og kunde. Hvis en alarm går og vi får tak i kunden, så skal vi få verifisert om det brenner eller ikke. I tillegg er vi mye mer tydelig i kommunikasjonen slik at kunden ikke skal være i tvil om hva vi har blitt enig om, sier Knudsen.

Må betale erstatning

Politiet siktet Securitas Direct for å ikke ha varslet nødetatene om brann. Selskapet fikk en bot på over en million kroner. Men selv om selskapet har understreket at de har medfølelse for de pårørene, ville de ikke betale boten.

– Jeg håper at Securitas Direct får ta ansvar for dette. Men jeg er fryktelig opptatt av at folk får vite hva som ligger i en slik kontrakt, både på godt og vondt, sa Oskar Eivind Myrseth, som mistet sønnen sin i brannen, da rettssaken startet.

Nå har Asker og Bærum tingrett konkludert med alarmselskapet ikke har brutt varslingsplikten, fordi det ikke var konstatert at det virkelig brant i huset.

Retten mener likevel selskapet bør ta noe av ansvaret for dødsbrannen, og har derfor pålagt dem å betale foreldrene 60 000 kroner hver i erstatning.

– Dommerne har vært uenige om erstatningsspørsmålet. Vi vil lese hele grundig før vi sier noe om erstatning. Men dette er noe vi vil vurdere å anke, sier Knudsen.

Også politiadvokat Børge Enoksen sier til Aftenposten at de nå skal studere dommen før de tar stilling til om det blir aktuelt å anke avgjørelsen.

Se video fra da rettssaken startet i Asker og Bærum tingrett

Nekter straffeskyld etter dødsbrann

Vaktselskapet Securitas Direct avviste straffskyld for å ikke ha gjort nok for å hindre dødsbrannen,