Frigir hemmeligholdte IOC-krav til Oslo-OL

Etter stort påtrykk fra politikere i Oslo, har Oslo kommune offentliggjort flere tusen sider med spesifikke krav fra IOC til et eventuelt Oslo-OL.

Åpningseremoni Hovinbyen

Slik ser Oslo kommune for seg at en åpningsseremoni kan se ut i 2022. Hva er det IOC egentlig krever av Oslo under et OL-arrangement? Blant dokumentene som er offentliggjort onsdag, er det svært detaljerte krav og anbefalinger fra Den internasjonale olympiske komité.

Foto: Oslo 2022

Carl I. Hagen (Frp) og varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) har tidligere krevd å få innsyn i kravlista til Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Onsdag ettermiddag fikk de viljen sin, og flere tusen sider med krav og anbefalinger fra IOC ble lagt ut på Oslo kommunes hjemmesider.

Er du nysgjerrig? Les dokumentene selv her:

Tre av manualene er ikke offentliggjort av konkurransehensyn, ifølge Norges Idrettsforbund.

Vil fjerne usikkerhet

– Det har vært svært mange som har hatt spørsmål og som har lurt på hva som står i disse manualene, og nå kan man se det selv, sier byrådsleder og leder av søkerkomiteen Stian Berger Røsland til NRK.

Han sier at offentliggjøringen kommer etter initiativ fra Norges Idrettsforbund og Oslo kommune.

– Målet er å fjerne usikkerheten som hemmeligholdet har skapt.

Han får støtte fra direktør i Oslo2022, Eli Grimsby.

– Vi har ønsket at manualene skulle ha vært offentlige helt siden vi mottok dem. Da IOC ble gjort oppmerksom på at vi ikke så noen grunn til å holde disse dokumentene unna offentligheten, så gikk de med på det, sier Grimsby til NRK.

– Vi må ha kontroll

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen.

Foto: Johannessen, Sara / Scanpix

– Jeg håper dette også gjelder utkastet til avtale mellom Oslo kommune og IOC, slik at vi kan se på betingelsene på mange praktiske områder, sier Carl I. Hagen til NRK onsdag kveld.

– Det har blitt hevdet at vi på forhånd har gitt IOC rett til å foreta endringer underveis. Dette er påstander som vi nå får vite om er riktige, slik at vi har kontroll når en endelig søknad foreligger, og IOC ikke plutselig kan komme med nye krav., sier han.

Hagen reagerte da Marit Bjørgen fikk kritikk fra IOC for å dukke opp i en reklame under OL i Sotsji, mens han mener at IOC selv får gjøre som de vil.

– Det er klart at IOC har sponsoravtaler, men vi må forsikre oss om at det er en fornuftig fordeling av overskudd. Det kan ikke være ensidig, slik at de garanterer seg selv store inntekter uavhengig av hvordan det går for vertskapet, sier Hagen.

"Husk å smile!"

München vil ha OL i 2018, forteller presidenten i den tyske OL-komiteen Thomas Bach.

IOC-president Thomas Bach kan se fram til å bli møtt ute på selve rullebanen på Oslo Lufthavn under et eventuelt OL i Oslo.

Foto: ALEX GRIMM / REUTERS

Dokumentene som nå er lagt ut, er svært detaljerte om hva som skal til for å arrangere et vellykket OL. Det står blant annet at de som tar imot de mange tusen olympiske gjestene, må smile og være positive når de ønsker velkommen til OL-byen.

Et smil koster ikke så mye, men det vil det derimot gjøre å huse de mange deltakerne, delegasjonene, arrangørene og andre gjester.

Den flotteste behandlingen skal blant annet IOC-toppene ha, og selv om NRK så langt ikke har funnet noen krav om eksklusiv champagne i minibaren, er det andre krav som peker seg ut:

  • Det er opp til den lokale olympiske komité å finne hoteller av "internasjonal standard".
  • IOC-medlemmer krever å bo i en egen VIP-etasje på det som blir det offisielle IOC-hotellet. Her skal det være et eget medisinsk personell tilgjengelig døgnet rundt.

I dokumentene ligger også detaljer om hvordan de ulike gruppene skal ønskes velkommen. For IOC-presidenten skal det skje ute på rullebanen, mens øvrige IOC-medlemmer må ta til takke med å bli møtt ved gaten på flyplassen.