NRK Meny
Normal

Franskmann (19) i retten for bildrap

En franskmann er tiltalt for uaktsomt drap etter at hans 23 år gamle venninne mistet livet i en trafikkulykke i Oslo. 19-åringen nekter straffskyld etter tiltalen.

Dødsulykkken

DØDSULYKKE VED EKEBERGTUNNELEN: Ifølge tiltalen hadde den svarte bilen, som den franske 19-åringen kjørte, sommerdekk. Han skal ha holdt for høy fart inn i rundkjøringen og kollidert med bussen. En 23 år gammel kvinne mistet livet i ulykken.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

I januar i år var den 19 år gamle franskmannen på ferie i Oslo sammen med en venn og hans 23 år gamle kjæreste. De kom fra Marseille i Sør-Frankrike og ville besøke Norge for å se snø for aller første gang.

–De bestemte seg impulsivt for å reise til Norge. De ville oppleve mørketid, stemningen, i tillegg til å komme seg bort fra Frankrike, sier 19-åringens forsvarer Jens Stedje Røegh.

Men ferien fikk en dramatisk slutt.

Søndag 12. januar kolliderte franskmennene med en rutebuss i rundkjøringen rett ved Ekebergtunnelen. Begge passasjerene ble alvorlig skadet i ulykken, og den 23 år gamle kvinnen døde senere av skadene hun pådro seg. 19-ringen var sjåfør og er tiltalt for uaktsomt drap.

– Min klient nekter straffskyld etter tiltalen. Dette dreier seg om en trafikkulykke. Ingen av passasjerene brukte bilbelte, sier Røegh.

– Bremsene sluttet å virke

Ifølge tiltalen hadde 19-åringen altfor høy fart da han kjørte inn i rundkjøringen. Han klarte ikke å overholde vikeplikten og krasjet inn i siden på bussen, som allerede var i rundkjøringen.

19-åringens forsvarer sier at klienten hans har forklart at bremsene på leiebilen sluttet å virke, men det er ikke nevnt i tiltalen.

– Hva er bilutleierens forklaring på at bremsene ikke virket?

– Bilutleieren har ennå ikke vært i avhør eller har kommet med opplysninger, sier Røegh.

– Hvordan har dere fått undersøkt at det var problemer med bremsene?

– Ved at det blinket rødt på dashbordet rett før eller idet det smalt. Da han tråkket på bremsepedalen, merket han at de ikke tok.

Skal ha kjørt i påvirket tilstand

I tiltalen kommer det frem at bilen hadde sommerdekk. 19-åringen er også tiltalt for å ha vært påvirket da ulykken skjedde. Blodprøven, som ble tatt av ham etter kollisjonen, viste spor av narkotika.

– Det er slik at den eventuelle påvirkningen han har hatt ligger under minstegrensen. Foreløpig er det uklart hva han har tatt. Det er muligens noen medisiner, sier Røegh.

Franskmannen har sittet fengslet i Norge siden ulykken.

– Han er veldig deprimert over det som har skjedd.

Det er satt av tre dager til saken i Oslo tingrett.