NRK Meny
Normal

Fra hus til havutsikt

– De fleste på vår alder kommer fra hus. Vi hadde hus på Vålerenga. Vi er i en alder der det er lurt å planlegge fremover, sier Terje Skavdal. Han og kona har flyttet til 81 kvadratmeter på Sørenga.

68 prosent av kjøperne her bodde i Oslo idet de kjøpte seg inn på Sørenga, flest kommer fra nabobydelene Nordstrand og Gamle Oslo.

Vestkanten flytter østover

Heidi Bergsli, forsker

Heidi Bergsli, forsker på NIBR.

Foto: Sonja Balci

– Det er nok øvre middelklasse som flytter inn på Sørenga. Mange politikere i bydel Gamle Oslo kjempet for å kople Bjørvika til bydelen, men ser nå utviklingen som en forlengelse av Oslo vest. Bjørvika får på mange måter flere sosiale likhetstrekk med Tjuvholmen enn med bydelen innenfor. Oslo er fortsatt en delt by, sier Heidi Bergsli, som tar doktorgrad på utbygging av havneområdene i Oslo og Marseille.

Hun mener Fjordbyen dermed bidrar til å flytte på de geografiske skillene mellom øst og vest.

At mange kjøpere kommer fra Oslo-området kan tyde på en større andel kjøpere skal bo i den nye boligen, ikke bruke den som «hytte i byen» og et dødere boligområde.

Sørenga

Statistikk over hvor de som kjøper leilighet på Sørenga kommer fra. «ASL» betyr andre steder i landet.

– Politikere snakket over seg

45 prosent av kjøperne på Sørenga er over 50 år.

Karl Otto Ellefsen

Karl Otto Ellefsen, professor ved Institutt for urbanisme og landskap på Arkitekthøgskolen i Oslo.

Foto: Nyhetsspiller

– Jeg ville trodd det var flere som var eldre. Jeg er ikke så skremt av denne alderspyramiden, sier Karl Otto Ellefsen, professor på Arkitekthøgskolen.

Han legger også merke til at bare 9 prosent av kjøperne er under 30 år, og mener innbyggerne på Sørenga i stor grad er etablerte folk, enten enslige eller med ungene ute av huset.

– Det er nok en relativt homogen gruppe.

– Er det et problem?

– Det kommer an på hvordan du ser det. Det har alltid vært regnet som byens kvalitet at den kan vise til mangfold.

– Dette kunne jo aldri blitt boliger som rekrutterte folk inn i boligmarkedet. Det overrasker ikke meg. Det er nok politikere som har snakket over seg og sagt at her skal det bli boliger for de unge, men det er jo ingen som har trodd på det, sier Karl Otto Ellefsen.

Forsker Heidi Bergsli forteller at den forutsigbare overvekten av litt godt voksne kjøpere i nybygde eksklusive lavblokker i havneområder har fått det spøkefulle navnet «geriatrisering», i stedet for begrepet «gentrifisering» som vanligvis brukes når et område forandrer seg fra arbeidklasse- til middelklassestrøk.

To barnehager

Slår man sammen søylene for kjøpere mellom 20 og 49 år utgjør de 51 prosent og er nogenlunde aldersperioden der man får barn eller fortsatt har hjemmeboende unger. Det er to barnehager på Sørenga, og skole er på vei.

– Vi ser at de har fått inn barnefamilier som kjøpere. Det er rom for barnefamilier her. Det er et lite bilbasert område blant annet, sier Heidi Bergsli.

sørenga

45 prosent av kjøperne er over 50 år.

sørenga

Over halvparten av leilighetene koster under 5 millioner kroner. 37 prosent koster under 4 millioner kroner.