– Vi er glad i utfordringer og er ikke redd for å lære nye ting, sier Gunn Oftedal (30) og Sébastien Barrault (39). Fra høsten blir de å finne bak disken på Sandbakken sportsstue, et tradisjonsrikt serveringssted i Østmarka utenfor Oslo. De overtar 12. september.
Og ny kunnskap må de nok regne med å tilegne seg ganske så raskt, for de kan knapt kalles lokalkjent i de østlandske skoger.
– Vi kjente ikke Svalbard heller, sier Gunn, og lover at trofaste kunder skal få både ferske bakervarer og et og annet turtips.
– Vi liker å gå tur og det er den beste måten å bli kjent på, sier Sébastien.
- Les også: Oslomarkas friluftsperler
- Les også: Ulvesafari i Østmarka
Hundekjøring som turtilbud
Jobben som bestyrerpar kom de over ved en tilfeldighet, via en Østmarka-frelst kollega i Ny-Ålesund. Hun sa at dette måtte passe perfekt for Gunn og Sébastien, som i disse dager er i ferd med å avslutte sine jobber som henholdsvis kokk og forskningsrådgiver i Ny-Ålesund på Svalbard.
– Det skal bli deilig å gå på tur uten å ha med våpen, sier Gunn.
Turlivet på Svalbard har som kjent et «spennende» tilleggsmoment i form av isbjørn. Gunn har møtt det store, hvite rovdyret to ganger, heldigvis uten at det har vært nødvendig skyte skremmeskudd. Også Sébastien har sett bamsen flere ganger på sine forskningsturer i isødet.
Sveitseren er en ivrig hundekjører, og dette har de tenkt å tilby turfolket.
– Vi kan kjøre hundespann både på barmark og snø, forsikrer Gunn. Østmarka er som mange andre steder rammet av milde vintre med uforutsigbare snøforhold.
Det nye bestyrerparet gleder seg til å sette i gang og skal sier de skal prøve å gå i fotsporene til det avtroppende vertskapet. Sandbakken har mange stamgjester som har satt pris på tilbudene både i kakedisken og i form av temakvelder og foredrag.
– Vi lover at det ikke blir store forandringer for turfolket. Vi kan heller utvikle oss etter hvert, sier Gunn Oftedal.
– By på dere selv
– De som bruker markastuene vet hva de vil ha, sier Even Saugstad, som har drevet Sandbakken i elleve år sammen med samboer Irene Asphaug, med servering, foredrag og filmkvelder.
Han er glad for å høre at det nye vertskapet skal drive i samme ånd.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Hjemmebakte varer og personlig service har vært vår stil. Du må være litt idealist og like å jobbe til ukurante tider, sier Even, og legger til at dette også er noe av grunnen til at nok er nok for ham og Irene.
– Du må by på deg selv. Det er hyggelig og givende, men også slitsomt, forteller den erfarne hytteverten.
- Les også: Bever i Østmarka blir ulvemat
- Les også: 6000 turskilt kan havne på auksjon