Normal

Fotballklubb frykter overgrepsdom mot trener

En tidligere fotballtrener i en romeriksklubb risikerer fengselsstraff for seksuelle overgrep mot barn.

Nedre Romerike tingrett

FOR RETTEN: En fotballtrener står tiltalt i Nedre Romerike tingrett for overgrep mot mindreårige. Tingrettsdommer Rolf Erik Kværnæs, meddommere Torbjørn Weisæth og Lidveig Falch Christoffersen skal avgjøre saken.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

En mann i 50-årene som i flere år har vært fotballtrener for barn og ungdom i en klubb på Romerike, stod tiltalt i Nedre Romerike tingrett forrige uke. I dag er det ventet dom i saken.

Klubben han arbeidet for, frykter kaotiske tilstander hvis mannen dømmes og saken sprer seg bare via rykter.

Ni år gammel gutt

Den tidligere fotballtreneren er tiltalt for seksuelle handlinger med en da ni år gammel gutt. Tiltalte ble kjent med gutten via sin daværende samboer og ikke gjennom sitt arbeid som fotballtrener.

– En mann har vært slem mot meg. Han har gjort ting jeg ikke vil, sa gutten i dommeravhøret som ble vist i retten.

Gunhild Lærum

MÅ FRIFINNES: Forsvarer Gunhild Lærum mener at hennes klient må frifinnes fordi han ikke har gjort noe straffbart.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Gutten spilte fotball, men i en annen klubb enn der mannen var trener. Mannen i 50-årene knyttet kontakt via fotballinteressen og når gutten skulle være med på en fotballskole, overnattet han hos ham.

Etter hvert ble han også med på hytteturer og andre turer med tiltalte. Det var da overgrepene skal ha skjedd.

Sluttet frivillig

Klubben ble informert om mistanken mot mannen i fjor.

– Vi fikk beskjed og tok et møte med tiltalte. Vi gjorde noen vurderinger, han gjorde noen vurderinger og så ble vi enige om en frivillig fratreden, sier lederen i klubben.

– Overgrepene har pågått i over to år

Han fulgte rettssaken mot den tidligere treneren i Nedre Romerike tingrett de to dagene den varte.

– Det som ble fortalt i retten var ikke så ille som man kanskje hadde fryktet, men selvfølgelig er det ille nok, sier lederen.

Tvunget til å tisse på seg

Overgrepene skal ha vært knyttet til urinering.

– Jeg måtte drikke mye og holde meg. Jeg fikk ikke gå på do og tisse før jeg skulle legge meg. Han fikk meg til å drikke så mye at jeg tisset på meg om natten, forklarte gutten i avhøret.

I tillegg forklarte han at mannen stadig sjekket om han hadde tisset på seg ved å stikke hånda i buksa hans og kjenne om trusa hans var våt. Han er også tiltalt for å ha befølt gutten.

Tiltalte forklarte at alt dreide seg om trening for at gutten skulle slutte å tisse på seg om natten.

Tok med unge gutter på tur

Mannen jobbet også ved en skole på Romerike på 90-tallet. Et vitne som i dag jobber i politiet, forklarte at han hadde en lignende opplevelse med mannen da han gikk på barneskolen.

Nedre Romerike tingrett

FENGSELSSTRAFF: Aktor Tina Bjarkø Helleland (t.h.) la ned påstand om at mannen i 50-årene må dømmes til ett års fengsel for overgrep mot en da ni år gammel gutt. Til v. foreldrenes bistandsadvokat Runa Elin Kosberg.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Under to turer som var utenfor skolens regi, var politimannen med tiltalte blant annet på hyttetur, sammen med to andre gutter i 12 års-alderen.

– Jeg fikk beskjed om at jeg ikke fikk lov til å gå på do og tisse. Og tiltalte kjente på underbuksene mine for å kontrollere. Det endte med at jeg tisset på meg minst en gang, forklarte politimannen.

Han oppfattet det ikke det som skjedde som seksuelt misbruk, men følte han ble utsatt for et overgrep.

Nektet for seksuelle overgrep

Tiltalte selv nektet straffskyld og forsvareren hans Gunhild Lærum la ned påstand om frifinnelse da saken ble avsluttet.

– Han erkjenner ingen straffskyld. Han er av den klare oppfatning at aldri har hatt noen seksuelle motiver med å forsøke å hjelpe denne gutten i forhold til det han ser på som et problem, sier Lærum.

Hun mener at jobben hans som fotballtrener og støttekontakt viser at han ikke føler noen seksuell tiltrekning mot barn.

– Det er klart at så mye kontakt med barn og ungdom så hadde en slik legning vist seg for lenge siden, fortsetter Lærum.

– Må dømmes til fengsel

– En del av etterforskningen har vært å avklare om det kan være flere ofre. Vi har gjort undersøkelser, men tiltalen gjelder kun den ene fornærmede, sier aktor Tina Bjarkø Helleland.

Hun la ned påstand om at den tidligere fotballtreneren må dømmes til ett års fengsel.

– Har beredskapsplan

Dommen skal komme i dag og ledelsen i fotballklubben har forberedt seg.

– Vi har en beredskapsplan i forhold til dette. Den er laget i samarbeid med Norges idrettsforbund og psykisk helsevern i kommunen og de partene vi mener er fornuftig å ta med oss, sier leder i klubben.

– Hvis dere i klubben ser tilbake på oppførselen etter at tiltalen ble kjent, var det noe uvanlig med den?

– Jeg må innrømme at det er en ting vi har tenkt mye på etter at vi ble kjent med dette. Det er ikke noe som vi har kunnet sette fingeren på i forhold til det da.

– Flink med barn

Under rettssaken ble det også ført et vitne som roste fotballtreneren for de pedagogiske egenskapene hans og at han var veldig flink til å håndtere barn og ungdom.

– Jeg kan bare istemme de positive tilbakemeldingene, han var veldig flink med barna, sier fotballederen.

Han har ikke fått tilbakemelding fra noen foreldre om at de mistenker at barna deres har vært utsatt for noe ulovlig.

I denne klubben har han aldri hatt ansvar for barn i små grupper.

– Det har alltid vært større grupper av unger, grupper på 10 til 40. Han har heller ikke prøvd å knytte personlig kontakt med barn gjennom klubben ifølge de tilbakemeldingene vi har fått, sier lederen i klubben.

– Kan fort bli kaos

– Hvis han blir dømt vil dere gå ut med informasjon i klubben da?

– Det vi er opptatt av, utenom ve og vel til barnet, er å ikke gjemme noe under teppet eller blåse noe helt ut av proporsjoner. Da ser vel vi for oss at vi kommer ut med en felles informasjon til alle, sier han.

Hvis saken skulle spre seg bare via rykter kan det fort bli en vanskelig situasjon.

– Det kan fort bli kaotisk i klubben. Da blir én fjær til ti høns og da kommer fokus vekk fra å skape en bra hverdag for barn og unge. Vi må prøve å gjøre dette på en ryddig måte. Vi får se om det er via allmøter eller infoskriv, avslutter lederen.