NRK Meny
Normal

Fortsatt ingen spor etter ulve-valper

Nye livstegn fra ulveparet i Østmarka viser ut begge ulvene fortsatt er i området. Men det er fortsatt ingen spor etter valper.

Trolig er det Fenris som er ute og lusker.

Se ulven

I starten av juni fikk et viltkamera opptak av det som trolig er hanulven Fenris som løper forbi.

Nå har Rovdata gjennomført DNA- analyser av innsamlet ulveskit fra Østmarka, som bekrefter at det mye omtalte Østmarka-paret fortsatt er i området.

Morten Kjørstad

Leder for Rovdata, Morten Kjørstad.

Foto: Rovdata

– Både hannen og tispa i paret er påvist gjennom analysene. Vi vet ikke helt nøyaktig hvor gamle ekskrementene er, men vi er sikre på at de er fra juli måned og mest sannsynlig fra siste halvdel av juli, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

I januar ble det dokumentert at de to ulvene Frøya og Fenris hadde slått seg ned i Østmarka. Siden har Fenris blitt fanget opp på både bilder og video, men det er ikke gjort observasjoner av begge ulvene sammen, før nå.

Fortsatt ingen valper

Etter at det tidligere i år ble dokumentert at Frøya var brunstig, har det vært spekulert i om paret venter valper.

– Normalsituasjonen er at det blir valpefødsel når vi har et etablert par, som etablerer seg før brunsten, og det var tilfellet her, sier Kjørstad.

Men det er så langt ikke funnet spor av noen valper i Østmarka.

– Det er kun paret som er påvist i de nylig analyserte ekskrementprøvene, og vi vet dermed fortsatt ikke om det er født valper i Østmarka eller ikke.

Det utelukker likevel ikke at det kan være født ulvevalper. Siden ulvevalper blir født i slutten av april eller i mai, kan det være at Frøya ligger i hiet og dier.

– Dette vil vi kanskje ikke få avklart med sikkerhet før til vinteren når snøen kommer, som gjør det mulig å spore dyrene og fastslå hvor mange ulver som er der, sier Kjørstad.

Ulv i Østmarka fotografert av viltkamera

Dette er det første bildet av Fenris, tatt i Enebakk i vinter.

Foto: Magnus Holmsen Utsigt/viltkamera