– Kjør forsiktig!

I dag er første skoledag etter en lang sommerferie, og for noen er det til og med den aller første skoledagen. NAF oppfordrer folk til å være ekstra oppmerksomme i trafikken og snakke med barna om trafikksikkerhet.

Trafikkvett

Malin Sødal og venninnen Vilde Haakensen begynner i fjerdeklasse på Tonsenhagen skole i dag og pleier å gå sammen om morgenen.

Foto: Dang Trinh / NRK

Ifølge Statens Vegvesen skjer 70 prosent av alle ulykker med myke trafikanter når de krysser veien, og barn opp til 15 år er spesielt utsatt.

Derfor er det ekstra viktig at bilister er ekstra oppmerksomme når skolen starter opp igjen.

38 fotgjengere skadet

– Man må se seg for til høyre og venstre, og når det kommer bil og de kjører så skal man vente, forteller åtte år gamle Malin Sødal.

Hun og venninnen Vilde Haakensen begynner i fjerdeklasse på Tonsenhagen skole i dag og pleier å gå sammen om morgenen.

– Noen ganger bruker vi ikke så lang tid, kanskje 20 min eller et kvarter, men noen ganger kan vi bruke en halvtime også, forteller Vilde.

I fjor ble 38 fotgjengere hardt skadet i trafikkulykker, og fire døde. Malin har ikke opplevd noe farlig i trafikken enda, men passer seg likevel godt.

– Jeg har hørt en historie om en buss som plutselig endte opp på fortauet ved skolen vår. Det synes jeg høres skummelt ut, så jeg pleier å gå helt inn til siden på fortauet.

– Senk farten ved fotgjengerfelt

Faren til Malin heter Nils Sødal og er kommunikasjonsrådgiver i NAF. Han har gode råd å gi til folk som skal ut og kjøre i morgen.

– Når man nærmer seg et fotgjengerfelt, spesielt den siste halvhalvtimen før skolestart, må man se seg godt for og senke farten i god tid før fotgjengerfelt i nærheten av skolevei.

– De minste har jo voksne med seg, men barna er ofte ikke lette å få øye på, sier Nils Sødal.

Også Malin har gode råd å gi til de voksne.

– Man må kjøre forsiktig og passe på. Og hvis man har barn som skal på skole må foreldrene ønske dem lykke til med første skoledag!