NRK Meny
Normal

– Bruker naturen som privat søppeldynge

Flere ganger i måneden må Skedsmo og Eidsvoll kommune i Akershus rydde opp i ulovlige søppelfyllinger. For flere privatpersoner bruker naturområdene til å dumpe eget søppel.

Svein Rune Ussberg

Svein Rune Ussberg, avdelingsleder i park og idrettsetaten i Skedsmo kommune.

Foto: Jane Rasmussen / NRK

– Vi finner alt mulig, fra dekk, vaskemaskiner, hele salonger til biler, sier Svein Rune Ussberg, avdelingsleder i park og idrettsetaten i Skedsmo kommune.

Flere steder i Akershus legger privatpersoner igjen søppelet sitt på bortgjemte plasser, turområder og langs lite trafikkerte veier.

Problemet har blitt så stort at Skedsmo kommune nærmest ukentlig sender ut en bil for å plukke opp søppelet.

Årlig bruker de mellom 300 000 til 400 000 kroner på å fjerne søppelet.

– Jeg tror det er en lettvint løsning for enkelte å tømme bilen der og da. Men for oss er det tidkrevende. Vi må ofte legge inn større ressurser for å fjerne det, sier en fortvilet Ussberg.

Dumper 500 kilo søppel i måneden

I Eidsvoll kommune plukker de i gjennomsnittlig 500 til 600 kilo privat søppel i måneden.

Avdelingsleder i driftsavdelingen i Eidsvoll kommune, Knut Fosshaug, mener det koster opp dem mot 50 000 kroner i året utover park- og idrettsavdelingens innsats.

– Det er først og fremst gårdseier som har ansvar for å rydde vekk søpla. Er det en kommunal plass faller oppryddingsansvaret på kommunen, sier Fosshaug.

Derfor er kommunen ute to ganger i måned for å rydde opp etter andre. Arbeidet kan ta opp mot fem timer per gang.

– Det tar mye tid. Har noen dumpet matavfall hender det at dyr har vært på området og spredd søpla. Det gjør oppryddingen mer krevende, sier Fosshaug.

Tas på fersken

Bildekk og felger er noe av det vanligste kommunen finner.

BILRESTER: Bildekk og felger er noe av det vanligste kommunen finner.

Foto: Eidsvoll kommune

Både i Skedsmo og Eidsvoll kommune har de tatt folk på fersken mens de forsøpler. Da får de beskjed om å rydde opp etter seg.

– Finner vi adressen i søpla får de mulighet til å komme å hente det. I de groveste tilfellene blir det politianmeldt, sier Ussberg i Skedsmo kommune.

Han sier de ofte kan se hvem som har dumpet søppelet sitt i naturen.

– Det er folk på hele skalaen, både unge og gamle. Vi finner rester etter oppussing av bad på de samme stedene gang på gang. Det er en del useriøse håndverkere på ferde, sier Ussberg.