Hopp til innhold

Forskjellsbehandling kan bety at eksamen annulleres

Flere skoler og elever visste ikke at de kunne bruke Wikipedia og Store Norske leksikon under skriftlig eksamen. Mange klager kan få store konsekvenser.

EKSAMEN

Både notater, oppslagsverk og bærbar pc er tillatt som hjelpemidler under skriftlig eksamen. I år kunne man også bruke internett.

Foto: CARSTEN LUNDAGER / NTB scanpix

I år bestemte Utdanningsdirektoratet at videregående skoler kunne la elevene benytte nettsider som Wikipedia og Store Norske Leksikon som hjelpemidler under skriftlig eksamen i hele landet.

I Oslo har noen skoler benyttet seg av muligheten, i Hordaland sa fylkeskommunen nei til å la elevene benytte disse hjelpemidlene i år, mens i Rogaland og Møre og Romsdal fikk elevene bruke nettsidene under eksamen.

Sissel Skillingshaug

– Eksamen etterspør anvendt kunnskap, og ikke gjengivelse av fakta, sier Sissel Skillingshaug i Utdanningsdirektoratet.

Foto: Jannecke Sanne Normann / Utdanningsdirektoratet

– Det er mulig å søke om annullering av eksamen, dersom det har skjedd formelle feil i gjennomføringen. Dersom skolene mener det, kan de søke og det vil bli vurdert, sier avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet Sissel Skillingshaug til NRK.

Må mer til

Det er skoleeier som har ansvar for gjennomføringen av eksamen, og det vanligste er at skolen eller skoleeier søker om annullering på vegne av elevene.

Men om klagene får konsekvenser er ikke så sikkert.

– Det at skoler og fylker velger ulike løsninger når det gjelder bruk av nettsider under eksamen, er ikke en formell feil i gjennomføringen. Eksamen blir ikke annullert bare på det grunnlaget, sier Skillingshaug til NRK.

Oppfordrer til «klagestorm»

Det reagerer Elevorganisasjonen på, og oppfordrer elever til å klage.

– Vi mener at elever som går på skoler som ikke har tatt et valg om elevene skal få benytte seg av disse hjelpemidlene på eksamen eller ikke, bør søke om å få sin eksamen annullert, sier påtroppende leder i sentralstyret i Elevorganisasjonen, Kristoffer Hansen.

Kristoffer Hansen

– Elever må ha like forutsetninger for å kunne gjøre det bra på eksamen, sier Kristoffer Hansen i Elevorganisasjonen.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Han mener det er høyst kritikkverdig at ikke alle elever i Norge har vært opplyst om hvilke rettigheter de har på eksamen.

Kristoffer Hansen mener derfor at den enkelte bør kunne få sin eksamen annullert hos Utdanningsdirektoratet.

– Her må både direktoratet og hver enkelt skole gå inn i seg selv og finne ut hva det er som gjør at de ikke klarer å formidle beskjeder til elevene. Vi trenger en oppvask i skolebyråkratiet. Det nytter ikke at Utdanningsdirektoratet skylder på at feilen ligger hos skolene. Her har systemet sviktet elevene, mener han.

Tar selvkritikk

Hvis eksamen annulleres, er det standpunktkarakteren som blir stående på vitnemålet.

– Vi har sett i ettertid at mange skoler ikke føler seg godt nok informert, og det er noe vi må ta med oss videre, sier Sissel Skillingshaug i Utdanningsdirektoratet.

Fellessensur for eksamen våren 2015 er torsdag 18. og fredag 19. juni. Da møtes sensorene for å fastsette endelige eksamenskarakterer.

I forkant av vårens eksamener var Norsk lektorlag skeptisk til innføringen av nettbaserte hjelpemidler. De fryktet at ordningen ville skape ulikheter og forskjellsbehandling.

Klasserom

Flere rektorer mener informasjonen om de nye eksamensreglene om digitale oppslagsverk ikke har blitt tydelig nok formidlet til skolene.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix