Forsker på Norway Cup

Hva er best? Ekte gress eller kunstgress? Spillerne på Norway Cup skal hjelpe forskere å finne svaret.

Dårlig gress Sør Arena
Foto: Geir Egeland / NRK

Mange har mye å melde når det kommer til fotball, og ballen har slett ikke fått ligge død når det kommer til spørsmålet om det er større fare for skade med kunstgress under fotballskoene enn naturlig gress.

Registrerer skader på Norway Cup

I følge forsker og lege ved Norges fotballforbund, Thor Einar Andersen er det mange meninger og følelser knyttet til skaderisikoen på kunstgress.

Til helgen blåses Norway Cup anno 2007 i gang, og for tredje året på rad skal Andersen og hans forskerteam samle inn og registrere skadeskjemaer som nærmere tolv hundre lagledere leverer inn etter hver kamp. Et prosjekt som tar sikte på å avdekke eller bekrefte myten om at kunstgress øker skadefrekvensen.

- Det er veldig interessant derfor så gjør vi det vi kan for å dokumentere, men dokumentasjon tar tid sier Andersen.

 

Duell på Norway Cup

Duell på Norway Cup

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

 

Lite forskning

Den første typen kunstgress kom på slutten av syttitallet, var laget av nylon og av store brannsår dersom man ramlet, slang seg eller slo til med en sklitakling.

I dag er det kunstgress av plastfiber som gjelder - sydd som et teppe og fylt med sand og gummikuler. Ut med nylon og inn med plastfiber har gjort faren for brannsår mindre men man har lenge savnet forskning på om faren for andre typer skader er større på det kunstige banedekket.

Ingen stor forskjell

Men indikasjonen fra Norway cup 2005 og 2006 er krystallklar til alle synsere som vil ha noe å slå i bordet med: Kunstgress øker ikke skadefrekvensen.

I følge tallene for de to forrige sesongene er det ingen stor forskjell på det totale antall skader på fotballbanen når det er kunstgress eller naturlig gress. 

Det registrert noen flere ankelskader blant kvinnelige fotballspillere på baner med kunstgress, men det slår andre veien i forhold til andre skader på gress. På naturgress har det i følge Andersen vært flere ryggskader og strekkskader.