Hopp til innhold

Forhåndsstemming doblet

Over dobbelt så mange osloborgere har avgitt sin forhåndsstemme hittil i stortingsvalget sammenlignet med i 2009. Valgstyrets leder, Fabian Stang, håper dette tyder på god valgdeltakelse.

Forhåndsstemming doblet

Over dobbelt så mange har forhåndsstemt hittil i Stortingsvalget som ved forrige valg for fire år siden.

Foto: NRK/Skanpix

Etter at forhåndsstemmingslokalene åpnet denne uken har folk i Oslo strømmet til urnene.

Bare etter tredje dag med mulighetene til å forhåndsstemme til årets stortingsvalg har over ti tusen osloborgere allerede tatt avgjørelsen om hvem den mener skal sitte i regjering.

– Dette er veldig positivt for oss som driver med politikk til daglig, vi liker å se at folk engasjerer seg, forteller valgstyrets leder Fabian Stang (H).

Ved forrige stortingsvalg i 2009 var tallet på forhåndsstemminger etter tre dager bare 5629, tre dager etter forhåndsstemmingen har begynt i 2013 har 11 820 mennesker avgitt sin forhåndsstemme til årets valg.

– Vi politikere havner jo fort i en slags boble, så det er gøy for oss å se at folk ikke kan vente med å stemme allerede, forteller en fornøyd leder.

Godt forhåndsarbeid

Fabian Stang

Fabian Stang (H), leder i valgstyret i Oslo Kommune.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Han tror likevel ikke det er tilfeldig at mange flere har valgt og forhåndsstemme i år.

– Vi har valgt litt mer strategiske plasseringer av bodene denne gangen. I stedet for at forhåndsstemmingene foregår i kroken på et bibliotek så har vi plassert bodene i sentrum av tettstedene og på kollektive knutepunkt.

Lederen for valgkomiteen er ikke i tvil om at synligheten i byen bidrar positivt til valgdeltakelsen.

– Vi har hele tiden prøvd å forbedre tilgjengeligheten og informasjonen, og dette har vært et løpende arbeid for oss.

Høyere valgdeltakelse

Han håper også at doblingen betyr høyere valgdeltakelse hos folk flest.

– Vi har jo en regjering som har sittet i åtte år, og jeg tror folk skjønner at dette er et ekstremt viktig og spennende valg, forteller han.

Ved forrige stortingsvalg var det 76 prosent av befolkningen som valgte å benytte stemmeretten sin, og da var det 653 939 som forhåndsstemte.

– Jeg tror det er politikernes evne til å engasjere folket, og godtilgjengelighet på valglokaler som er det viktigste for å få høy valgdeltakelse, avslutter han.

Tror ikke på høyere valgdeltakelse

Johannes Bergh

Valgforsker Johannes Bergh.

Foto: Kyrre Lien / Institutt for samfunnsforskning

Valgforsker Johannes Bergh fra Institutt for Samfunnsforskning tror likevel ikke at det kommer til å bli høyere valgdeltakelse.

– Forhåndsstemming har blitt mer og mer vanlig, nettopp fordi man har gjort det så tilgjengelig, men det kommer nok ikke til å forandre deltakelsen, forteller han.

Det baserer han på at kommunene har blitt flinkere til å tilrettelegge, og denne tilgjengeligheten ikke har økt valgdeltakelsen ved tidligere valg, både kommunale- og stortingsvalg.

– Det er nok ikke så mye mer å hente her i Norge, presiserer han.

Regjeringsskifte kan være utslaget

Han mener det skal mye til før vi får en økning i valgdeltakelsen.

– De valgene der hvor deltagelsen har vært størst er valg hvor man har større spørsmål knyttet opp til politikken, og derfor får flere stemmer, forklarer valgforskeren.

Og kanskje er kampen mellom Høyre og de rødgrønne nok til å skape nettopp denne deltagelsen hos folk.

– Det store i årets valg er ønsket om regjeringsskiftet, men det er usikkert på om det er nok til å få større valgdeltakelse – det ser vi først når valget er ferdig, avslutter han.

Forhånsstemmingslokaler

Forhåndsstemmingslokalene på Grønland rett etter åpningen på mandag.

Foto: Victoria Wilden