NRK Meny
Normal

– Den gjør dem umulige å integrere

Arbeiderpartiet i Bærum vil få med fylkespartiet på å forby niqab og burka. Det skaper reaksjoner i Oslos gater.

Video Kan gå inn for Niqab- forbud

Akershus arbeiderparti kan gå inn for å foreslå niqabforbud.

Lise Christoffersen

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talskvinne, Lise Christoffersen, mener det er umulig å integrere kvinner som bruker hodeplagg som dekker ansiktet.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Det har bare gått ett år siden landsmøtet avviste forslaget om niqabforbud, men nå vil Akershus arbeiderparti at debatten skal opp igjen.

Les også:

Partiets innvandringspolitiske talskvinne, Lise Christoffersen, stiller seg bak forslaget. Hun mener hodeplagg som dekker ansiktet ikke hører hjemme i et likestilt Norge.

– De som bærer sånne plagg er fratatt enhver identitet i kommunikasjon med andre, og det blir umulig å integrere dem i det norske samfunnet, sier hun.

En tur i Oslos gater viser at Akershus arbeiderparti ikke er de eneste som har meninger om temaet. Hør reportasjen her!

Ble avvist i fjor

Forslaget om å forby niqab og burka på jobb og skoler lanseres fra et enstemmig Arbeiderparti-lag i Bærum. De vil nå ha med seg fylkespartiet på å be regjeringen jobbe for et slikt forbud, sier Kjell Maartmann-Moe i Bærum Arbeiderparti.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi tror dette forslaget vil støtte kvinnene, og ikke ødelegge for dem. Langt flere vil komme seg ut av hjemmet gjennom dette forslaget, enn hvis vi ikke tar det opp, sier han.

– Hijaben er fra himmelen

Nå er det forbudt å be i gatene i Paris

Han får støtte fra Christoffersen, som mener debatten er positiv. Hun anbefaler Akershus arbeiderparti om å ha en langsiktig plan hvis de vil få medhold. I fjor ble forslaget avvist på partiets landsmøte.

– Akershus arbeiderparti må jobbe på lengre sikt, og ta det opp dette i neste landsmøte. Sentrale organer vil nok ikke jobbe med et slikt vedtak så lenge vi har et landsmøte som ikke er enige, sier hun.

NRK møtte kun én kvinne med hodeplagg som dekket ansiktet da folk i Oslos gater ble spurt om hva de synes om forslaget.

Kan gå inn for Niqab- forbud

Tirsdag formiddag tok NRK turen til klesbutikken Moonlight fashion i Oslo sentrum. Her selger de det religiøse hodeplagget som har skapt mye debatt både i inn- og utland.

Foto: Vegard Lien