Hopp til innhold

Barneidrettens beste støttespillere

Noen foreldrene blander seg inn i treneren bestemmelser når barnet skal prestere på idrettsbanen, mens andre tar knekken på idrettsgleden med å stille for høye krav. – Foreldrenes påvirkning har mye å si for barnas trivsel og idrettsprestasjoner, mener forskere.

Frigg mot Skeid

SIDELINJEN: Da Frigg gutter 12 spilte mot Skeid i går ettermiddag var det mange foreldre som heiet frem barna på sidelinjen.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Peter Vedenvik

TRENER: Peter Vedenvik er stefar og trener på Frigg gutter 12. Han mener det er lov å ha ambisjoner på barna sine vegne.

Foto: Henriette Mordt / NRK

– Jeg syntes vi skal pushe barna så langt vi kan, så lenge det er i barnas interesse, sier Peter Vedenvik.

Han er stefaren til av spillerne på Frigg gutter 12, og trener for fotballaget. Vedenvik bruker mye tid på å være støttespiller for stesønnen, som ønsker å bli fotballstjerne når han vokser opp.

Han har store drømmer, så da må han jobbe for det!

Peter Vedenvik

Foreldrekrav

Camilla Knight

VIL GODT: Camilla Knight fra universitetet i Swansea i England mener de fleste foreldre vil godt, men de vet ikke alltid hvordan.

Foto: Hanne Roald / NRK

Camilla Knight fra Universitetet i Swansea i England har de siste ti årene studert nettopp denne typen foreldre over hele verden. Hun mener de fleste foreldre ønsker å være involverte i barnas idrettsaktiviteter.

– De vil at barna sine skal ha gode opplevelser. Men det følger også med en del krav for foreldrene, og de trenger nok litt hjelp til å håndtere disse kravene, sier Knight.

Hun besøkte i går Norges idrettshøgskole på Sogn i Oslo for å diskutere hvordan kan foreldre være idrettens beste støttespillere.

Vil godt, men vet ikke hvordan

Knight mener at de fleste foreldre har til felles at de vil barna godt, men at det ikke alltid er like lett å vite hvordan.

– Som foreldre må man bare være med og hjelpe barna med å forstå opplevelsene. Mor og far må forstå at hvis de hjelper barna med å ha det gøy og med å glede seg over idretten så vil barna bli gode, sier Knight og legger til:

– Det handler ikke om å presse dem eller ha høye forventninger til dem, men heller hjelpe barna til å være motiverte og å ha det gøy.

Saken fortsetter under bildet.

Idrettsfar

ALPIN-FAR: Finn Aamodt har hele veien stilt opp for sønnen Kjetil André Aamodt.

Foto: Scanpix/NRK

Stort sett foreldredrevet

Pierre-Nicolas Lemyre

MED PÅ LAGET: Pierre-Nicolas Lemyre, som er leder for Forskningssenteret for barne- og ungdomsidrett, mener klubbene må bruke tid på å få foreldrene med på laget.

Foto: Hanne Roald / NRK

Barneidretten i Norge er stort sett foreldredrevet og er helt avhengig av ivrige mammaer og pappaer – også de på sidelinjen, mener Pierre-Nicolas Lemyre, leder for Forskningssenteret for barne- og ungdomsidrett.

– Foreldre har en nøkkelrolle. Det er de som får barnet inn i idretten og de som er ansvarlig for at hele prosjektet går rundt.

– Vi er veldig opptatte av å fortelle hva foreldrene skal gjøre, men det er viktig at de også får muligheten til å bidra slik at vi kan forstå deres behov, sier Lemyre.

Lemyre anbefaler klubber til å helt fra starten av invitere foreldrene med på laget slik at man har felles mål.

– Gi dem et forum til å stille spørsmål når de er usikre på ting. Ting fungerer optimalt om foreldre forstår og bidrar til hva slags kultur man har i en klubb. Bruk tid til å få foreldre med på laget, det er utrolig viktig!