NRK Meny
Normal

Foreldrepar tiltalt for å ha mishandlet baby til døde

Et foreldrepar i 30-årene fra Oslo er tiltalt for legemsbeskadigelse med døden til følge etter at deres ti uker gamle sønn døde på Ahus i desember 2014.

Ahus

I desember 2014 kom den ti uker gamle babyen til Ahus i Lørenskog med så alvorlige skader at han døde få dager senere.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Foreldreparet kom til Ahus med den alvorlig skadde sønnen den 15. desember i 2014. Gutten døde fem dager senere på Rikshospitalet.

Funn i obduksjonsrapporten etter dødsfallet førte til at foreldrene deretter ble pågrepet og siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

Nå er paret tiltalt for å ha mishandlet sønnen slik at han døde av skadene.

Far er hovedtiltalt

Statsadvokat Jan Eivind Norheim sier at påtalemyndigheten ser meget alvorlig på saken.

– Slik politiet og påtalemyndigheten ser det, så er det far som har vært den aktive skadevolder her, sier Norheim.

Ifølge tiltalen skal faren gjentatte ganger ha ristet og dunket sønnen slik at han fikk hodeskader og ribbensbrudd. Han er dermed tiltalt for å ha utført selve mishandlingen.

Erkjenner ikke straffskyld

Arne Gunnar Aas

Farens forsvarer, advokat Arne Gunnar Aas, sier at hans klient fastholder at han ikke hadde noe med mishandlingen å gjøre.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Farens forsvarer, Arne Gunnar Aas, sier at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

– Han har gjennom hele prosessen hevdet at han ikke har gjort det siktelsen og tiltalen går ut på. Det er et standpunkt han fastholder. Hans forklaring er at han ikke på noe tidspunkt har påført barnet skader og utover det kan han ikke forklare hvordan disse skadene er påført.

– Han gruer seg til selve rettssaken, men er klar over at han må gjennom denne prosessen og vil måtte ta det som kommer, sier Aas.

Mor tiltalt for medvirkning

Påtalemyndigheten mener også at mor har visst om mishandlingen uten å forhindre volden, derfor er hun tiltalt for såkalt passiv medvirkning.

Bjørn Rudjord

Morens forsvarer, advokat Bjørn Rudjord, sier kvinnen ikke erkjenner straffskyld, verken for mishandling eller medvirkning.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kvinnens forsvarer, advokat Bjørn Rudjord, sier at heller ikke hans klient erkjenner straffskyld etter tiltalen.

– Min klient erkjenner seg ikke skyldig. Hun er klar på at ikke har mishandlet sønnen eller medvirket til å mishandle ham. Nå gruer hun seg naturlig nok til denne rettssaken.

I avhør har moren forklart at hun prøvde å få faren til å stoppe mishandlingen, men Rudjord vil ikke få nærmere inn på detaljene rundt hva som skjedde forut for dødsfallet.

Legger opp til omfattende rettssak

Statsadvokaten har bedt om 13 dager til å behandle saken i retten.

– Det vil bli omfattende eksaminasjon av både mor og far. Dessuten er det behov for å avhøre en god del medisinsk personale fra de to sykehusene som barnet var innom før han døde. I tillegg vil sakkyndige fra Folkehelseinstituttet kunne uttale seg om skadene på barnet, sier Jan Eivind Norheim.

Rettssaken vil trolig komme opp i Oslo tingrett før eller etter årsskiftet.