Hopp til innhold

Familien frykter ubesvarte spørsmål: Hva skjedde med Sigrid?

Hvorfor ble Sigrid Giskegjerde Schjetne bortført? Hvordan ble hun drept? Kan den tiltalte straffes? Sigrids familie er forberedt på å sitte igjen med ubesvarte spørsmål, også etter rettssaken.

Harald Stabell

BISTANDSADVOKAT: Harald Stabell sier det viktigste for familien til Sigrid under rettssaken blir å få svar på hva som skjedde med Sigrid. Samtidig er de forberedt på at det ikke kan skje.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Mandag starter rettssaken mot 38-åringen som er tiltalt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne, som ble funnet død 3. september i fjor.

Følg saken: Rettssaken etter drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne

Sigrids Giskegjerdes foreldre, Ingrid Giskegjerde og Tom Schjetne, kommer til å følge rettssaken i Oslo tingrett.

Sigrid Giskegjerde Schjetne

FORSVANT: Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant fra Østensjø i Oslo.

Foto: Privat / NTB scanpix

– De føler trykket, og er nervøse for dette, naturlig nok. Samtidig er de så godt forberedt det er mulig å være i en sak som dette, med det forferdelig utfallet den har fått for dem, sier bistandsadvokat Harald Stabell til NRK.

Håp

Da Sigrid forsvant ble det igangsatt en omfattende etterforskning, der rundt 80 etterforskere på et tidspunkt var involvert. Stabell sier at familien er forberedt på at sentrale spørsmål likevel kan forbli ubesvart etter rettssaken.

– De håper selvfølgelig at det kan komme noen svar, noe mer rundt disse sentrale spørsmålene, men de er realister. De regner vel kanskje med at de ikke får noe mer gjennom denne prosessen, sier Stabell, og legger til:

– Men de håper.

Nina Prebe i Oslo statsadvokatembeter er aktor i saken. Hun erkjenner at man kan havne i en situasjon der enkelte ting vil være uavklart, også etter at retten heves om drøyt tre uker.

– Det gjenstår å se. Jeg håper det. Vi mener at de ubesvarte spørsmålene ikke er avgjørende for selve straffesaken. Samtidig har jeg stor forståelse for særlig Sigrids familie ønsker å få svar på de spørsmålene de har, sier Prebe.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Statsadvokat Nina Prebe

FORBEREDELSER: Store mengder bevis har blitt samlet av politiet i forbindelse med drapet på Sigrid. Her frakter statsadvokat Nina Prebe 26 permer med dokumenter inn i rettssal 250 torsdag.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Hva skjedde?

I tiltalen mot 38-åringen, kommer det blant annet frem at politiet ikke har kunnet fastslå en endelig dødsårsak, annet enn at det ble utøvd vold mot 16-åringen.

Politiet skal heller ikke klart å fastslå et klart motiv for hvorfor Sigrid ble bortført og drept, men sa tidlig de mente 16-åringen ble et tilfeldig offer.

– Blant spørsmålene har er blant annet hvorfor Sigrid ble bortført, og hva som skjedde med henne etter bortføringen Når ble hun drept, og hvordan ble hun behandlet før det skjedde? På hvilken måte døde hun?, sier Stabell.

Han forteller at familien har hatt en rekke møter med politiet underveis i etterforskningen, og lest saksdokumenter – i den grad de har ønsket det.

– Dette har etterforskningen, til tross for at den har vært meget grundig og omfattende, ikke kunnet gi noen svar på per i dag, sier Stabell til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Låve på Bryn som siktet i Sigrid-saken disponerte

FANGET: I denne låven på Bryn mener politiet at Sigrid skal ha blitt holdt fanget.

Foto: Olsen Olav / Aftenposten

Holdt fanget

Andre sentrale spørsmål i saken er om Sigrid ble påkjørt eller ikke. Politiet mener hun ble bortført fra en barnehage på Østensjø natt til søndag 5. august. En av politiets teorier i etterforskningen har vært at 16-åringen ble påkjørt. Skadene påvist i obduksjonsrapporten har imidlertid ikke gitt et klart svar.

Etter at hun ble bortført, mener politiet Sigrid ble holdt fanget i en campingvogn, som stod i en låve på Bryn. I campingvognen, som tiltalte disponerte, har kriminalteknikere blant annet gjort funn av blod som tilhører Sigrid.

Likevel er ikke politiet sikre på hvor lenge 16-åringen ble holdt fanget, ettersom obduksjonsrapporten ikke har kunnet fastslå når Sigrid døde.

Grunnen til dette er blant annet tiden som hadde gått før Sigrid ble funnet i et skogholt på Kolbotn 3. september. I tiltalen kommer det også fram at salmiakk skal ha blitt brukt for å skjule spor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Drapet på Sigrid

FUNNET: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble funnet død i skogen på Sofiemyr 3. september.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Vil ikke møte ham i nærområdet

Et viktig tema i rettssaken, er tiltaltes tilregnelighet. To av tre sakkyndige som har vurdert 38-åringen mener han er tilregnelig, ifølge TV2. Påtalemyndigheten mener tvilen er så stor at tiltalen tar utgangspunkt i overføring til tvungent psykisk helsevern.

Samtidig har påtalemyndigheten at denne vurderingen kan bli endret underveis i rettssaken.

– Når det gjelder det psykisk helsevern, så ligger jo ulempen for familien naturlig nok da at domfelte – hvis han blir det – kan begjære seg løslatt, nærmest hvert år i tida framover, sier Stabell.

– De er selvfølgelig opptatt av at det går en stund før de kan risikere å møte ham i nærområdet. Men er det noe man kan være sikker på i denne saken, så er det at han ved en eventuell domfellelse vil bli holdt innesperret så lenge han blir vurdert som farlig.

– Håper noen gir opplysninger

Den tiltalte 38-åringen nekter for å ha noe med drapet å gjøre, sier forsvarer John Christian Elden til NRK.

– Han er for så vidt glad for at saken nå kommer opp, ettersom han har sittet lenge i varetekt. Han mener han er uskyldig anklagene, og håper på å bli renvasket for dette, sier Elden.

– I korte trekk, hva mener din klient selv har skjedd?

– Det vet han ikke, fordi han sier han ikke er involvert i Sigrid-saken. Derfor har han ikke noen svar på de spørsmålene. Han håper at de som vet noe om det, kommer og gir opplysninger.

Det er satt av tre uker til rettssaken i Oslo tingrett.