NRK Meny
Normal

For få doer til romfolket

Det er problematisk at det ikke er lagt til rette for hygieniske forhold i den nyetablerte rom-leieren utenfor Sofienberg kirke, mener bydelsoverlege.

Ett av to offentlige toaletter i Sofienbergparken

Dette er ett av de to toalettene romfolket har tilgjengelig ved Sofienberg kirke i Oslo.

Foto: Marianne Holden / NRK

Flere hundre rumenere samlet seg mandag formiddag utenfor Sofienberg kirke for å sette fokus på politiaksjonene mot rom-miljøet i Oslo.

Det er mangelen på rent vann, riktig avfallshåndtering og nok toalettmuligheter som er blant bekymringene til bydelsoverlege Finn Bovim i Grünerløkka bydel. Han kommer selv til å besøke leiren på torsdag.

Finn Bovim

Finn Bovim

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Mitt hovedanliggende som helsemyndighet er at de hygieniske forholdene er sikret, sier Bovim til NRK.

For få toaletter

Området er ikke tilrettelagt for at 200 mennesker skal bo og oppholde seg der over en lengre periode. Det er for øyeblikket kun to offentlige toaletter tilgjengelig, som i utgangspunket er beregnet for besøkende i Sofienbergparken.

– Dette er ikke optimalt, men det er kirkens grunn. I utgangspunktet er det politiet som må ta stilling til selve etablering av leiren i dette området. Men det er klart at dette er ikke uproblematisk.

Bovim understreker at han ikke har vært på stedet, men sier at to toaletter ikke er tilstrekkelig.

– Hvis det er snakk om 200 mennesker så er det ikke tilstrekkelig med to toaletter. Det høres ut som det oppholder seg flere mennesker der enn det området er egnet for, sier bydelsoverlegen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Romfolket har slått leir utenfor Sofienberg kirke

Rundt 200 personer fra romfolket har slått leir ved Sofienberg kirke.

Foto: Frieda Wik/NRK

Kan bli pålagt å rette på forholdene

Dersom bydelsoverlegen finner de hygieniske forholdene for dårlig ved en inspeksjon vil han kunne, utifra folkehelseloven, gi pålegg om å rette på forholdene.

– Det er de som har ansvar for etableringen av campen som har ansvaret for at uhygieniske forhold blir rettet på.

– Vil kirken måtte ta ansvar?

– Det er romfolket som representerer brudd på lover og regler. Men det er de som har etablert campen som må ta ansvar, sier Bovim.

Naboklager

Bydelsoverlegen sier han har fått flere henvendelser fra bekymrede naboer, og at det er en av årsakene til at han nå vil inspisere leiren selv.

– Jeg har fått henvendelser fra naboer, men i utgangspunktet skal disse menneskene behandles med respekt. Men disse menneskene må forholde seg til lover og regler som gjelder, slik som alle oss andre, sier Bovim.

– Hva er naboene bekymret for?

– De er bekymret for avfallshåndtering og at det kan komme rotter. Det skal også være observert at det de har stjålet fra byggeplasser omkring, men det er en politisak.

Bjønnulv Evenrud

Bjønnulv Evenrud i Folk er Folk

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Vil tilrettelegge

Bjønnulv Evenrud i hjelpeorganisasjonen Folk er Folk sier de nå jobber for å tilrettelegge for hygieniske forhold og at det sannsynligvis vil komme et toalett til i løpet av dagen.

– Vi har kjøpt inn koster og søppelposer. Også skal vi ha et møte med ledelsen i leiren nå tirsdag formiddag. Der skal vi se nærmere på hvor mange toaletter vi behøver.

Han mener praktiske sanitære forhold skal være mulig å få til.

– Ting skal gå veldig greit så sant de får muligheten til det. De er normalt renslige mennesker som deg og meg, sier Evenrud til NRK.

Rumenere ved Sofienberg kirke

Familien med mor (i blått) Marin Elena og hennes barn Marin Ileana (i rødt), Solimandoro og Filip Konstantin er blant romfolket som har slått leir ved Sofienberg Kirke.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix