NRK Meny
Normal

Folketomt på Sognsvann

Romfolket forlot selv leiren på Sognsvann før fristen gikk ut mandag morgen. Flere av de som bodde i leiren, brøt seg senere inn i et ubebodd hus.

Fredag fikk romleiren på Sognsvann beskjed om at de hadde frist til klokken 09.00 mandag med å bryte opp. Byfogden i Oslo besluttet i forrige uke at teltleiren ved Sognsvann er ulovlig og må fjernes etter at eieren Statsbygg gikk til retten med saken.

Klokken 09.00 mandag hadde de fleste beboerne i leiren forlatt området. Mange telt og andre eiendeler lå igjen, og innleide ryddemannskaper var i gang med å rydde opp.

– Namsmannen har gitt klarsignal til å rydde, og de har begynt å fjerne boplassene, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Rygh.

Saken fortsetter under videoen

Statsbygg har igangsatt opprydding av restene av romleiren på Sognsvann mandag morgen. Folk er folk er skuffet over at eiendeler kastes.

Steinar Johansen fra Folk er Folk fortviler over behandlingen av romfolket

Tatt seg inn i bolig

Tidlig mandag morgen fikk politiet også en melding om at noen hadde tatt seg inn i et ubebodd hus i Bredtvetveien 6.

– Vi fikk beskjed klokken 08:30 at omkring 40 personer hadde tatt seg inn i huset, forteller operasjonsleder for politiet, Even Jørstad.

Politiet så på hendelsen som et inrudd, og fjernet menneskene som oppholdt seg der.

– Vi kan bekrefte at det befant seg folk der som tidligere i dag ble kastet ut fra romleiren på Sognsvann, bekrefter Njaa Rygh fra Statsbygg.

Statsbygg eier bygget, men vil trolig ikke anmelde hendelsen.

– Har en jobb å gjøre

Organisasjonen Folk er folk reagerte på at Statsbygg ville kaste de eiendelene som ble liggende igjen. Statsbygg har bestemt seg for å oppbevare tingene ut mandag.

saken fortsetter under bildet

Romleiren

Rester av romleiren på Sognsvann ligger igjen etter at romfolket har forlatt området.

Foto: Erik Engen / NRK

– Personlig eiendeler blir samlet og blir liggende der ut dagen så man kan hente de, sier Njaa Rygh, og opplyser at de vil ha bemanning på Sognsvann lenge.

Hun skjønner at ikke alle er enige i bortvisningen av romfolket.

– Dette har ikke vært en enkel sak, men vi har en jobb å gjøre og det er å forvalte stedet til folket. Vi synes dette er en riktig løsning. For ikke å snakke om at den er kommet fram etter en grundig saksbehandling, avslutter hun.