NRK Meny
Normal

Bjørkeallergikere kan få pollensjokk

– Uken som kommer kan bli et sant helvete for folk som reagerer kraftig på bjørkepollen, sier Bo Gleditsch i Norges astma- og allergiforbund.

Bjørketrær i full blomst i Oslo

Bjørketrær i full blomst kan gi kraftig spredning av pollen allerede fra søndag.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

Det ser ut til at finværet fortsetter på Sør- og Østlandet, og da kan vi vente oss kraftig spredning av bjørkepollen i disse områdene.

– Mange som reagerer kraftig på bjørkepollen vil nok helst være inne i dagene som kommer, tror Gleditsch.

Bjørka blomstrer i år omtrent en uke tidligere enn vanlig.

– Hassel og or blomstret rekordtidlig i år, fire uker før normalen. Også bjørka er tidligere ute, og nå går det raskt. Trolig vil det være kraftig spredning enkelte steder på Sør- og Østlandet allerede søndag, sier Gleditsch.

– På Indre Østlandet og nordover vil det imidlertid ta noe tid før bjørka står i full blomst, opplyser Christian Gislefoss ved Meteorologisk institutt.

Kan få pollensjokk

Gleditsch tror folk som kommer hjem fra påskeferie i områder uten bjørkepollen kan få seg en svært ubehagelig opplevelse når de møter bjørketrær i full blomst.

– Allergikere som har reist på fjellet i påsken, og ikke har medisinert seg, kan få pollensjokk når de kommer tilbake til byen.

Hvor kraftig spredningen blir henger sammen med været.

– Hvis det kommer litt regn slås mesteparten av pollenet rett i bakken. Derfor er mange pollenallergikere glade i regnværsdager på våren og sommeren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bjørkepollen

Bjørkepollen er en av verstingene for allergikere.

Foto: ScanStock

Flere og flere rammes

Statistikk fra de siste årene viser at pollensesongen varer lengre enn før.

– Man kan si at det er verre å være pollenallergiker nå enn for 20 år siden, for sesongen begynner tidligere og slutter senere, sier Gleditsch.

Pollenallergi forekommer oftest i aldersgruppen 5–40 år. Det antas at i overkant av 20 prosent av befolkningen har mer eller mindre alvorlig pollenallergi. Dessuten er det flere og flere som rammes av pollenallergi i Norge.

– Det henger sammen med at lufta blir stadig mer forurenset, dårlig inneklima og at mange bruker flere hud- og hårprodukter enn før, sier Gleditsch.

Norges astma- og allergiforbund anbefaler pollenallergikere å starte pollenmedisinering en uke før pollenspredningen starter. Du kan sjekke pollenvarselet på Yr.no.