Fokus på bakmennene

Opprullingen av det store narkonettverket på Romerike begynte med aksjonen mot hverdagskriminelle i fjor vår. Ifølge politiet har de nå rettet søkelyset mot bakmennene.

Hasjbeslag

Hasjbeslag

Foto: Politiet

Våren 2006 ble nærmere 180 personer pågrepet på Romerike, i det som av politiet ble kalt Operasjon Sjarm.

De pågrepne dengangen var hverdagskriminelle som brukte narkotika på gatenivå, og som var såkalte under- og mellomselgere.

- Etter denne aksjonen bestemte Romeriks-politiet seg for å sette fokus på bakmennene deres, sier politiinspektør Geir Bang Danielsen til NRK Østlandssendingen.

Grove narkoforbrytelser

Resultatet av bakmanns-opprullingen har altså blitt omtrent 30 pågripelser, 20 vartektsfengslinger og store beslag av hasj, amfetamin, heroin og kokain.

Amfetaminbeslag. Illustrasjon.
Foto: Politiet

I tillegg er det beslaglagt en rekke revolvere og pistoler.

Ifølge Bang Danielsen er det gjort flere beslag og flere varetektsfengslinger de siste ukene. De er alle siktet for alvorlige narkoforbrytelser, og risikerer inntil 21 års fengsel.

Beslagene er gjort rundt om på østlandet, i kjøretøy og i leiligheter. Politiet vil imidlertid ikke si noe om hvilke saker de knytter til dette nettverket.

Tilknytning til Øst-Europa

De pågrepne er av både utenlandsk og norsk opprinnelse, spennet på alderen er stor og flesteparten er menn.

- Det er snakk om kjente kriminelle, men det er ingenting som tilsier noen direkte tilknytning til noe gjengmiljø, sier politiinspektør Bang Danielsen. Nettverket har tilknytning til Øst-Europa.

Geir Bang Danielsen sier at beslagene er så store at narkotikaen trolig var ment for hele landet.

Politiinspektør Geir Bang Danielsen
Foto: Terje Christiansen / NRK