Hopp til innhold

Flyktninger bosettes raskere: – Jeg gråt av glede

På tross av den store asylstrømmen til Norge og Europa i fjor, bosettes flyktninger som har fått opphold raskere enn før. Da syriske Shehyian Khalil Mohammad (22) fikk vite at hun snart skal flytte til Oslo, gråt hun av glede.

Shehyian Khalil Mohammad (22)

VENTER: 22-åringen er fra en landsby rett i nærheten av byen Qamishli i det nordøstlige Syria. Snart flytter hun til Ullern på Oslos vestkant.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Hun kom alene til Norge for to år siden. I ett år og åtte måneder har hun bodd på Bjørnebekk asylmottak i Ås kommune i Akershus.

– Det har vært veldig vanskelig. Noen ganger så gråter jeg om natten og får ikke sove. Når man bor i et mottak har man hele tiden veldig mange forskjellige mennesker rundt seg. Det er ofte mye stress, forteller Shehyian Khalil Mohammad, en 22 år gammel kvinne fra Syria, på imponerende godt norsk.

Hun har ikke alltid fått sove godt på mottaket, på grunn av støy og mange tanker. Noen ganger har hun derfor sovnet på skolebenken. Det har føltes som et stort nederlag.

– Det var en skikkelig skam for meg. For noen kan det kanskje være litt morsomt at jeg sovnet i timen, men for meg var det ikke det i det hele tatt.

Et nytt liv

På Bjørnebekk får hun undervisning og jobber frivillig på en fabrikk.

– Jeg er heldig. Norge er et godt land.

Hun har fått opphold i Norge og har fått beskjed om at Oslo er hennes nye hjemby, men hun har ikke fått tildelt en bolig ennå. Men hun vet at hun skal flytte til bydel Ullern. Det har hun visst siden februar i år.

– Jeg vil bli ingeniør, farmasøyt eller apoteker. Når jeg flytter til Oslo skal jeg jobbe hardt og studere. Jeg gleder meg veldig. Her på asylmottaket er det litt vanskelig å drømme så mye. Jeg må vente til jeg vet hvordan systemet fungerer. Nå vil jeg bare flytte, så jeg kan begynne på mitt nye liv.

Shehyian Khalil Mohammad (22) og Bjørnebekk mottak

Shehyian Khalil Mohammad ser mot Bjørnebekk asylmottak, hvor hun har bodd i snart to år. – Syria og Norge er to helt forskjellige liv, sier hun.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Kortere ventetid

Selv om seks måneders ventetid selvfølgelig føles veldig lenge for de som faktisk venter, har ventetiden på å bli bosatt etter man har fått opphold i Norge blitt mye kortere enn hva den har vært tidligere.

Ferske tall fra Integrerings- og Mangfoldsdirektoratet (IMDi) viser at ventetiden på å bli bosatt på landsbasis nå kun er på 5,8 måneder.

Randi Kleven.

Regiondirektør i IMDi Øst, Randi Kleven, synes kommunene har vært flinke til å bosette.

Foto: IMDi

I Akershus er ventetiden i overkant av syv måneder, mens i Oslo venter man gjennomsnittlig i et halvt år.

Tidligere har mange flyktninger måtte belage seg på å vente mye lengere enn dette, ofte i flere år.

– Vi opplever at kommunene har lagt veldig godt til rette for å ta unna bosettingen. De har virkelig brettet opp ermene og bidratt på en fantastisk måte, sier regiondirektør i IMDi Øst, Randi Kleven.

(Se faktaboks for flere detaljer om flyktninger, bosetting og ventetid)

UDI har flere saksbehandlere

Hos Utlendingsdirektoratet (UDI) er det nå nesten 12.400 personer som venter på å få asylsøknaden sin behandlet i Norge.

or Magne Hovland, assisterende avdelingsdirektør i asylavdelingen UDI

Tor-Magne Hovland, assisterende avdelingsdirektør i asylavdelingen i UDI.

Foto: Nora Lie

– Vi fikk mange saksbehandlere opplært og i gang med saksbehandling tidlig, så vi har kommet godt i gang med sakene. Antall ubehandlede saker går ned med ca. 2000 hver måned, sier Tor- Magne Hovland, assisterende avdelingsdirektør i asylavdelingen til NRK.

Neste år forventes det også en lavere tilstrømning av asylsøkere til Norge.

– Derfor tror vi at vi skal bli ferdig med alle sakene i løpet av året.

Ullern trenger hjelp fra private

Bydel Ullern på Oslo vestkant skal bosette 50 flyktninger i år. Men et svært presset boligmarked i hovedstaden, gjør at det er utfordrende å få til så raske prosesser som man ønsker.

– Den største utfordringen vår er at vi ikke har så mange små utleieenheter i bydelen. Det er lettere å finne boliger til store familier, enn til enslige flyktninger som skal bosettes, sier Anne Bakkeli, enhetsleder på Nav Ullern.

Bydelen har også få kommunale utleieboliger. For at kabalen skal gå opp, ber bydelen det private markedet om hjelp.

– Det er vanskelig å si hvor lang ventetid flyktningene må belage seg på, men vi jobber på spreng for å få til dette, og ber private som har ledig husrom om å kontakte oss, sier hun.

Gledestårer

Likevel, så skal Shehyian Khalil Mohammad (22) få den boligen hun har krav på snart.

Selv er hun svært fornøyd med at hun skal få en bolig i akkurat Oslo. Det var nemlig der hun ønsket å bli bosatt.

– Jeg begynte å gråte fordi jeg ble så glad! Det var en veldig fin dag. Den aller beste dagen! For jeg hadde ventet så lenge.

Shehyian Khalil Mohammad (22)

I Syria jobbet Shehyian Khalil Mohammad som lærer, og hjalp familien med gårdsarbeid. Da hun skulle begynne på universitetet i Aleppo, ble hun tvunget til å flykte fra landet på grunn av den blodige krigen.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK