NRK Meny
Normal

Flyfest på Kjeller

For 26 gang ble flydagen arrangert på Kjeller i Akershus denne søndagen.

Mange deltok på flydagen på Kjeller

Svært mange tok turen til Kjeller på Romerike for å nyte flydagen, til tross for at det var varslet dårlig vær. Heldigvis viste varselet seg å være feil.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

Årets arrangement er litt spesielt, fordi det er 100 år siden i år at landets første sivile flysertifikat ble tatt nettopp her, og det av selveste Roald Amundsen.

Roald Amundsens flysertifikat

For hundre år siden tok en av Norgeshistoriens største skikkelser flysertifikatet sitt på Kjeller. Roald Amundsen var den første her til lands som fikk et slikt sivilt sertifikat.

Foto: Flysamlingen Gardermoen

Tusenvis tok turen

Allerede da den lille flyplassen åpnet portene ved 10-tiden søndag formiddag hadde et stort antall folk møtt opp for å få med seg modellflyoppvisning, og siden bare fortsatte det å renne inn folk.

Leder for arrangementet Christian Falck var godt fornøyd da flydagen var over klokken 16.00.

– Vi var litt engstelige i forkant på grunn av skummel værmelding i går, men værgudene har vært med oss og gitt oss ypperlig flyvær hele dagen. Det har vært massevis av folk, flyprogrammet har vært fint og variert og de besøkende virker å ha kost seg, sier Falck.

Ingen problemer

Flydagssjefen kan samtidig slå fast at det hele har blitt gjennomført uten store problemer.

– Vi har ingen rapporterte hendelser av noe slag. Det har ikke vært behov for førstehjelp eller liknende, sier Christian Falck.

Men det har tidligere vært store utfordringer med trafikk og parkering. Hvordan gikk det i dag?

– Når det kommer så mange folk er det klart det byr på noen utfordringer, men såvidt jeg kan forstå har også dette gått greit.

Flydag for familier

Familie på flydag

Odd Arne og Lene Skårverket tok med seg barna Erling (t.v) og Iver på flydagen på Kjeller søndag.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

Fra den offisielle åpningen fant sted ved 12-tiden var flyplassen fyllt til randen med alt fra de iherdigste flyentusiaster til nysgjerrige barnefamilier. Blant sistnevnte var familien Skårerverket fra Årnes.

– Jeg er født og oppvokst her og har vært her med min egen far mange ganger. Derfor er det klart vi må introdusere det for våre egne små, sier Lene Skårerverket.

Kommer dere tilbake neste år også?

– Det er veldig gøy å være her for oss alle sammen, så jeg ser ingen grunn til å la være, sier hun.

Flyshow, utstilling og helikoptertur

Flydagen er et gratisarrangement som er åpent for alle, men er likevel spekket med tilbud. De som tok turen til Kjeller søndag fikk blant annet se fallmskermhopping, forskjellige typer formasjonsflyging og modellflyoppvisning. Man kan også leie seg helikoptertur. I tillegg stilles det ut et stort antall imponerende fly.

Supermarine Spitfire Mk XVI

Et av prakteksemplarene på utstillingen er denne utgaven av det mange kaller verdens vakreste fly, Supermarine Spitfire Mk XVI.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK