NRK Meny
Normal

Flere unge vil bli kokk og servitør

Norges fire beste kokk- og servitørlærlinger til nordisk mesterskap er nå på Island for å forsvare Norges ære. Til daglig jobber de på topprestauranten Statholdergaarden. Flere vil utdanne seg som dem, viser søkertallene for videregående skole.

Lærling på Statholdergaarden

HEKTISK AKTIVITET: Det er mye som skal forberedes, både til dagens middag og til nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger. Kokkelærling Andreas Gøbel står til høyre.

Foto: Nina Didriksen / NRK

– Jeg synes det er utrolig gøy å kunne leve av noe så enkelt som bare å lage mat, sier kokkelærling Andreas Gøbel fra Nordstrand i Oslo. Vi møter ham ved kjøkkenbenken på den prestisjetunge og Michelin-stjerneprydede restauranten Statholdergaarden. En av oppgavene er å rense persillerot til dagens middag.

Han frykter ikke tidspress og sene kvelder, som ofte hører med til en kokkejobb.

– Det er et lite minus, men det går veldig bort i adrenalinet du får under service. Det er det ingenting som kan måle seg med, sier Gøbel.

Økt interesse for yrket

Søkertallene til videregående opplæring neste år viser at det er flere som har søkt kokk- og servitørfag på videregående trinn 2 og 3, enn forrige skoleår. Til VG2 i Akershus er økningen på 32 prosent, og 28 prosent i Oslo. På landsbasis er økningen 4,6 prosent.

Det er også flere som vil gå trinn 3 og være lærling i en bedrift: I Akershus er det 49 som har søkt om å bli kokkelærling neste skoleår, mot 37 i fjor. I Oslo er interessen stabil med 25 søkere begge år.

Servitørlærling Kristian Brestrup

Servitørlærling Kristian Brestrup sammen med laglederne Torbjørn Forster og Mari Båserud.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Norges beste lærlinger

I januar vant de fire lærlingene norgesmesterskapet i Stavanger. Dermed kvalifiserte de seg til det nordiske mesterskapet, og skal ut i knivskarp konkurranse med kolleger fra Sverige, Danmark, Finland og Island.

Gjennom to hektiske dager skal de gjennom både teoretiske og praktiske konkurranser. Lørdag kveld får vi vite hvordan det har gått.

– Nok lærlingplasser

Hilde Veum i NHO Reiseliv

Hilde Veum er kommunikasjonsrådgiver i NHO Reiseliv.

Foto: Per Sollerman

– Et nordisk mesterskap er veldig viktig, synes Hilde Veum i NHO Reiseliv. Det er de som sender deltakerne til Island.

– Vi vil vise frem disse ungdommene som satser på et yrke som kokk og servitør, sier hun.

Veum forteller at bransjen trenger dyktig og faglært arbeidskraft. I motsetning til i mange andre bransjer er det ikke noe stort problem å få lærlingplass som kokk eller servitør, og faglærte er nærmest sikret jobb.

– Bransjen har jobbet i mange år med å få opp søkertallet, blant annet gjennom synliggjøring av karrieremuligheter, sier Veum, som er begeistrert over alt som skjer i restaurantbransjen.

– Spesielt i Oslo og Akershus, med flere Michelin-stjerner og spennende tilbud som dukker opp overalt. Vi trenger flest som vil bli vanlige kokker og servitører, men vi trenger også noen som vil bli mesterkokker, sier Hilde Veum.

Laget i kokk- og servitørmesterskapet

SKAL FORSVARE NORGES ÆRE: Laget i kokk- og servitørmesterskapet for lærlinger på Island: Kokkelærlingene Andreas Gøbel fra Nordstrand og Runa Kvendseth fra Ekeberg, og servitørlærlingene Amalie Lerbrukt fra Vestby og Kristian Brestrup fra Halden.

Foto: Nina Didriksen / NRK