Hopp til innhold

Flere tipser PST om mistenkelige personer

PST får inn tusenvis av tips hvert år. Etter terrorangrepet i moskeen i Bærum, har antall tips fra publikum økt markant.

Blod på teppet inne i Bærums-moskeen

Al-Noor: Al-Noor moskeen er preget av terrorforsøket.

Foto: Nadir Alam / NRK

Lørdag 10. august gikk 21 år gamle Philip Manshaus til angrep på Al-Noor Islamic Centre i Bærum. I forbindelse med politiets undersøkelses i mannens bolig etter skytingen i moskeen, ble hans stesøster Johanne funnet drept. Han er nå siktet for terror og drap.

Etter dette har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplevd at antall tips fra publikum har økt.

– PST får inn tusenvis av tips hvert år, og vi ser at antall tips øker i tråd med mediebildet. Vi har fått en markant økning i tips til PST etter terrorangrepet i Bærum, sier Arne Christian Haugstøyl, seksjonsleder i PST.

Vurderer alle tips

For rundt ett år siden fikk PST inn et konkret tips om Manshaus. Det var Oslo-politiet som fikk videresendt tipset. PST samarbeidet med politiet, men det ble ikke funnet grunnlagt for å følge opp tipset nærmere.

Haugstøyl forteller at alle tips PST får inn blir fulgt opp:

– Vi legger en prioritering på alle tips PST får fra publikum. Noen tips er veldig konkret, gjerne om at noen skal begå voldshandlinger. Andre tips er i større grad tips som går på at noen kan ha ekstreme holdninger osv. Men alle tips blir vurdert og fulgt opp i PST.

Manshaus skal ha vært aktiv i flere nettforum, og en melding som hyller høyreekstreme terrorister ble lagt ut under hans navn, mindre enn ti minutter før angrepet på moskeen.

Før sommeren gikk han på folkehøgskole, og flere av hans medelever har gitt uttrykk for at hans meninger ble stadig mer ekstreme og kontroversielle.

Ifølge Haugstøyl i PST er det sjeldent at et terrorangrep kommer uten at noen har visst noe eller fått med seg noe på forhånd.

– Den utviklingen som gjerne skjer i en radikaliseringsprosess, er veldig viktig for PST å få informasjon om. Det er den eneste måten vi klarer å se at det har vært en utvikling fra å kanskje kun ha ekstreme holdninger, til å utvikle en intensjon om å begå terror, sier han.

En hendelse som skaper redsel

Ekstremismeforsker Lars Gule, sier det er helt naturlig at PST får inn flere tips etter en hendelse som den i Bærum.

Lars Gule

Ekstremismeforsker Lars Gule.

Foto: Anders Fehn / NRK

– For nå ser folk konsekvensene. Og da vil flere gjerne bidra til å unngå slike grusomheter, og det er en ganske naturlig reaksjon, sier Gule.

Han sier at frykt også er en medvirkende faktor i slike sammenhenger.

– En slik hendelse skaper redsel. De gjør også folk mer oppmerksomme, altså folk oppfatter da ting som de ikke la merke til tidligere, eller trodde var farlig, som noe som kan være farlig. Også rapporterer de, og mange tenker heller én gang for mye enn én gang for lite.