Hopp til innhold

Lapp med tips om Breivik ble liggende i 20 minutter

Politiet oppfattet raskt at eksplosjonen i regjerningskvartalet var en terroraksjon, men brukte for lang tid på å be om bistand og slå riksalarm konkluderer 22. juli-kommisjonen.

10 Breivik i regjeringskvartalet

Slik ble Breivik fanget av overvåkingskameraene i det han snur seg og ser tilbake mot bombebilen.

Foto: Overvåkingskamera

Alexandra Bech Gjørv

Leder av 22. juli-kommisjonen Alexandra Bech Gjørv.

Foto: NRK

Rapporten kaster lys over flere områder der kommisjonen mener Oslo-politiet sviktet 22. juli i fjor.

Et eksempel er at politiet ikke klarte å benytte seg av de gode vitneopplysningene som kom inn om gjerningsmannen.

– Det ble ikke vurdert å bruke media for å etterlyse en grå kassebil med registreringsnummer og beskrivelse av gjerningsmannen. Dette kunne ha påvirket situasjonen, sier kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv.

Her kan du lese hva rapporten sier om lappen med tipset fra vitnet, og her kan du finne kapittelet om Oslo-politiets innsats.

Tips om Breivik ble liggende

En mann som så Breivik sette seg inn i varebilen og kjøre mot kjøreretningen i Møllergata ringte politiet klokken 15.34.

Men der ble informasjon om hvordan gjerningsmannen så ut og registreringsnummeret på bilen han kjørte liggende på et skrivebord i 20 minutter før noen ringte tilbake til tipseren.

Ifølge kommisjonen tok det to timer før opplysningene ble lest ut på Oslo-politiets eget samband.

Forsto at tipset var svært viktig

To minutter før tipseren ringte inn, fikk politiet en beskrivelse av en mulig gjerningsmann fra en vekter i regjeringskvartalet.

Dette gjorde at ekspedienten som tok i mot tipset forsto umiddelbart at opplysningene hun hadde fått var viktige.

For å forsikre seg om at beskjeden kom raskt frem skrev hun en kort melding på en lapp og gikk til operasjonssentralen, der lappen ble lagt på operasjonslederens pult.

Ifølge hennes forklaring fikk hun formidlet at lappen var viktig, mens operasjonslederen har forklart til kommisjonen at hun var usikker på om lappen ble lagt hos henne eller en operatør.

Klokken 15.56 ble en operatør tilfeldigvis oppmerksom på lappen som lå på pulten ved siden av henne, og ringte tilbake til vitnet.

Se gjerningsmannens bevegelser i regjeringskvaralet 22. juli i bildegalleriet under.

Kom ikke gjennom på sambandet

Etter samtalen med vitnet tok operatøren kontakt med innsatsleder og fortalte om meldingen. Hun benyttet telefon fordi det var umulig å komme gjennom på sambandet.

En politipatrulje ble kontaktet med opplysningene, men vurderte de som for vage til å iverksette tiltak, viser rapporten.

Romerike politidistrikt ble varslet av operasjonssentralen i Oslo klokken 16.14, mens Follo politidistrikt ble informert klokken 16.15

Klokken 17.47 sendte operasjonssentralen ut beskrivelsen av gjerningspersonen til egne enheter.

– Tar kritikken alvorlig

Øystein mæland

Politidirektør Øystein Mæland.

Foto: NRK

Politidirektør Øystein Mæland vedgår at gjerningsmannen kunne vært pågrepet tidligere, og sier at politiet tar kritikken svært alvorlig.

– Det var omfattende og kritisk svikt i kommunikasjonen internt i politiet og mellom etatene. Heller ikke riksalarmen fungerte, sier han.

Politidirektøren står fast på at hver enkelt polititjenestemann gjorde sitt ytterste i en ekstrem situasjon, men sier det er umulig å tenke at det ikke ble gjort mennesklige feil 22. juli.

– Vi har iverksatt et bredt prosjekt for å følge opp læringspunktene med det mål å styrke beredskapen.

På pressekonferansen mandag ettermiddag beklaget politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, at tipset med informasjon om Anders Behring Breivik ble liggende.

– Det skulle vært håndtert på en bedre måte og vi skulle fått ut informasjonen tidligere, sier han.

Ser flere svakheter

I rapporten heter det at «til tross for tjenestemennenes kompetanse og innsatsvilje ser kommisjonen likevel flere svakheter i Oslo-politiets innsats. Mangelen på tiltak som korresponderte med oppfatningen om sekundæranslag mellom angrepene, er slående».

I rapporten står det også at politiet kunne iverksatt flere tiltak for å varsle om gjerningsmannen og bilen han kjørte i.

«Det vil være spekulasjon å antyde at slike tiltak ville ha stoppet ham. Sikkert er det imidlertid at de etter omstendighetene ville kunne økt publikums årvåkenhet og politiets evne til å oppdage ham.»

Bech Gjørv sa under pressekonferansen at Oslo-politiet raskt oppfattet at eksplosjonen i regjeringskvartalet dreiet seg om en terroraksjon, men at det tok alt for lang tid før det ble bedt om bistand og slått riksalarm.

– Operasjonssentralen ble fullstendig overbelastet. De tekniske systemene er for dårlige, sier kommisjonens leder.