NRK Meny
Normal

Flere sterke kvinner løfter tungt

Rekrutteringen til styrkeløft-idretten har de siste årene økt kraftig. Og det er kvinnene som strømmer til for å løfte tungt.

De løfter mye, tungt, og de er mange. Enorm vekst av kvinner i styrkeløft-idretten.

POPULÆR IDRETT: De løfter mye, tungt, og de er mange. Det har de siste årene vært en enorm vekst av kvinner til Oslo Styrkeløftklubb.

– Kom igjen. Dette klarer du.

Erle Engmark

VERDENSMESTER: Erle Engmark (21) har som mål å bli juniorverdensmester. Hun har to år på seg.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Karen Hesthammer (20) står med en 102 kilos vektstang på skuldrene. Erle Engmark gir noen oppmuntrende ord. Et par raske pust ut og inn, før Karen bøyer knærne. Hun får det til å se overraskende lett ut.

Det er flest jenter på dagens trening hos Oslo Styrkeløftklubb. Og det er ikke akkurat uvanlig.

– Vi må snart begynne med mannlig rekruttering, sier Engmark og flirer.

De siste årene har rekrutteringen økt voldsomt på jentefronten. For fire år siden var de fem jenter i klubben. Nå er de 40.

– Jeg spilte håndball da jeg var mindre, men falt litt av etter hvert. Så anbefalte en personlig trener jeg hadde at styrkeløft kunne være noe for meg. Og det var skikkelig godt å bli en del av et treningsmiljø igjen, sier Engmark.

21-åringen har en andreplass i markløft fra junior-VM. Det har også Karen Hesthammer. Og begge er på landslaget.

Jorunn (80) har norgesrekord i benkpress

– Er du klar?

– Jepp.

Personlig trener Andreas Lycke står lent over Jorunn Jacobsen. Ikke en uvanlig scene på et treningssenter kanskje. Det er bare det at Jorunn er litt eldre enn de andre i lokalet. I august fylte hun 80 år.

I fire år har hun konkurrert i benkpress for Oslo Styrkeløftklubb, men til daglig trener hun på Gnist i Bærum. Det var etter en operasjon i 2001 at hun startet med opptrening på treningssenteret.

– Det er gøy å bli sterkere og sterkere, selv om jeg er 80 år. Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger, også er det andre gamle som blir inspirert, sier Jorun til NRK.

Jorunn Jacobsen og Andreas Lykke

GOD STØTTE: Personlig trener Andreas Lycke er Jorunn Jacobsens største motivasjon. - Jeg har mye å takke han for.

Foto: Katarina Theis-Haugen / NRK

Hun tar et fast grep rundt vektstangen og løfter. 45 kilo.

Bare barnemat for en kvinne som i helgen satte en ganske så sensasjonell rekord under Oslo SKs styrkeløftstevne. For fjerde gang satte hun norgesrekorden i benkpress, med 52,5 kilo.

– Hvor lenge tror du at du skal fortsette å konkurrere?

– Vet ikke helt. Jeg tar en dag av gangen. Men kanskje til jeg er 90, smiler den spreke 80-åringen.

Se video av norgesrekorden nederst i artikkelen.

Målet er flere kilo på stanga

Karen Hesthammer

TUNGE LØFT: Karen Hesthammer (20) har en andreplass i markløft fra junior-VM.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

For fire år siden var det elleve jenter med i NM for ungdom-, junior og veteran. I år er det 54 påmeldte. Det er tydelig at interesse for styrkeidrett er voksende.

– Jeg tror det er mer akseptert at jenter driver med styrketrening. Sosiale medier kan nok ta en del av æren for det, leder leder Anne Marie Hveding i Oslo Styrkeløftklubb.

– Det er en veldig konkret idrett. Målet er å få flere kilo på stanga. I miljøet får du skryt for hva du får til, ikke hvordan du ser ut.

Mange her trener to til tre timer, fem dager i uken. Enkelte bare for egen del, andre med klare mål.

– Jeg skal bli juniorverdensmester. Jeg har to år på meg. Og nå vet alle det, så nå må jeg klare det, avslutter Erle Engmark.

Jorunn Jacobsen