NRK Meny
Normal

Grovere voldtekter

Legevakten i Oslo har registrert en økning i antallet grove voldtekter hittil i år. Natt til søndag ble tre kvinner utsatt for voldtektsforsøk.

Voldtektsforsøk Grünerløkka
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Kvinnene ble også utsatt for grov vold .

Gjerningsmannen er fortsatt på frifot.

Så langt i år har 43 voldtektsofre oppsøkt voldtektsmottaket ved Legevakten i Oslo.

- Det som har forandret seg siden nyttår, er at antallet overfallsvoldtekter har økt. Vi har også sett at massevoldtekter er blitt mer vanlig, noe som inntraff meget sjelden tidligere, sier direktør Endre Sandvik ved Legevakten i Oslo til NRK.

Skremt etter overfall

Folk på Grunerløkka i Oslo er skremt over at mannen som overfalt tre kvinner i området fortsatt er på frifot.

- Jeg syns det er kjempeekkelt. Jeg har fulgt med og sett at det også har skjedd tidligere i år. De tre siste er faktisk akkurat der jeg bor, så det var ikke noe gøy i det hele tatt. Det var ikke noe gøy i det hele tatt, og gjør at jeg blir mer utrygg, sier en kvinne som bor nederst på Grünerløkka.

Tar du noen forholdsregler?

- Ja, jeg vil forsikre meg mer enn før om at jeg ikke går alene hjem, sier kvinnen.

Tror samme mann står bak

På Grunerløkka i Oslo ble to kvinner utsatt for vold og voldtektsforsøk, en mann ble knivstukket i halsen og en tredje kvinne rispet med kniv natt til søndag.

Politiet tror samme person står bak alle voldshandlingene, men har få spor i saken.

- Vi har sikret spor på de forskjellige åstedene, og er ferdig med å avhøre de fornærmede og vitnene til voldsepisodene, sier jourhavende politiinspektør Liv Øyen i Oslo politidistrikt til NTB.

Etter avhørene regner politiet det som sannsynlig at det er samme gjerningsmann som står bak alle voldsepisodene.

Ut fra vitnebeskrivelsene betegner politiet mannen som farlig og ustabil.

Trenger tips fra publikum

- Signalementet er likt. Vitnene beskriver en mann i 20-årene, rundt 1,80 meter høy, av afrikansk opprinnelse og med hetten på en hettegenser trukket over hodet.

- Teorien om at dette dreier seg om en voldsmann styrkes av at alle episodene fant sted i samme område innenfor et kort tidsrom, sier Øyen.

Politiet ber folk som har oppholdt seg nederst i Trondheimsveien, i krysset Jens Bjelkes gate/Lakkegata og Kirkegårdsgata ved 2-3-tiden natt til søndag ta kontakt om de har sett noe.et