NRK Meny
Normal

Flere lager bygdelister i Akershus

Nye innbyggere eller ny ordfører – ambisjonene varierer når det dannes nye, lokale partier før årets kommunevalg.

Avlegging av stemme

KOMMUNEVALG: Mange av bygdelistene før årets kommunevalg har 'nei til kommunesammenslåing' som sin kampsak nummer én. Arkivbilde.

Foto: NTB scanpix

Redselen for at Hurdal skal spises opp av en større nabokommune ga spiren til partiet Glad i Hurdal. Akershus-bygda har under 3.000 innbyggere, og Glad i Hurdal mener økning i innbyggertall minker faren for en påtvungen kommunesammenslåing.

– Med de kravene som blir stilt til kommunen i dag ser vi at vi trenger flere innbyggere for å skaffe nok inntekter, sier Ove-Henning Morthen, grunnlegger av Glad i Hurdal.

Kampsakene for flere av de nye bygdelistene før årets kommunevalg er "nei til kommunesammenslåing".

– Det er viktig for oss å bestemme over Hurdal selv, og vi vil forhindre sentralisering.

Se hvem som stiller til valg i din kommune

Dårlige odds

Også i Lørenskog og Nannestad er det opprettet bygdeliste foran høstens kommunevalg.

En bygdeliste er en gruppe kandidater som stiller til kommunevalg uten å være del av et landsdekkende politisk parti.

Bygdelistene kan startes på grunn av én politisk sak, der tilhengerne av lista mener at de andre partiene ikke kjemper nok for denne saken.

Under 3% av befolkningen stemte på bygdelister ved valget i 2007, men i enkelte kommuner klarer bygdelistene virkelig å få fotfeste.

Starter nytt parti for å velte ordføreren

John Ødbehr i teaser for TVNorge-serien "Neste sommer"

SKAPTE DEBATT: John Ødbehr i teaser for TvNorge-serien 'Neste sommer'. Reaksjonene på ordførerens deltakelse lot ikke vente på seg.

Foto: Skjermdump/Youtube

Også i Vestby i Akershus er en nyopprettet bygdeliste på plass. Målet er å fjerne ordfører gjennom 8 år, John Ødbehr, fra Høyre. Det er utbrytere fra nettopp Høyre som har dannet partiet Bygdelista.

– Man føler ikke man kan støtte en leder som ikke er inkluderende, og som ikke lenger har tillit i befolkningen, sier Eirin Stuhaug Bolle, partiets førstekandidat.

Det har stormet rundt Vestby-ordføreren. For rundt et år siden ble det politisk oppstandelse da han stilte opp som skuespiller i en TV-serie der han drakk og danset i bar overkropp.

Han har også fått kritikk for å ha bygd en mur på et friareal ved huset sitt.

– Det er bestandig leit når noen starter en møkkete valgkamp, og sammen med pressen elsker å vrenge og vri på ting. Men jeg får mye støtte fra folk, og det er ingen alvorlige saker som er trukket fram, så jeg er ikke redd. Jeg tror det er positivt at jeg viser at jeg er et menneske, sier Ødbehr.