NRK Meny
Normal

Flere kjøper forsvarsspray

Voldtektsbølgen har ført til økt salg selvforsvarsspray. Men sprayen kan gi falsk trygghetsfølelse, mener ressurssenter for voldtektsofre.

Salg av forsvarsspray øker etter voldtektsbølge
Foto: Maria Nakken / NRK

Salget av selvforsvarsspray har økt etter en rekke overfallsvoldtekter i Oslo det siste halve året.

Bare siden nyttår er åtte kvinner overfalt og voldtatt eller forsøkt voldtatt.

- Falsk trygghet

Men selvforsvarspray kan gi kvinnene falsk trygghet og kan også sette dem i fare, sier daglig leder ved Dixi ressurssenter for voldtatte, Herdis Magerøy.

- Det hjelper ikke alltid å ha en alarm eller spray. Noen blir slått ned bakfra, noen blir utsatt for så mye grov vold at de ikke har sjans til å bruke den type ting. Jeg forstår at folk vil kjøpe seg trygghet, men om det er trygt er en helt annen sak, sier Magerøy.

Mange kjøper beskyttelse

Det har vært åtte overfallsvoldtekter eller voldtektsforsøk i Oslo siden nyttår. Det er unormalt mange til å være på vinteren, sier Oslo-politiet. Student Renate Friberg er en av de mange som har gått til anskaffelse av produkter som skal hindre voldtekt.

- Jeg er ikke paranoid og tenker på det hele tiden. Men når jeg går hjem fra jobb, og det er mørkt, særlig i folketomme gater, da er jeg ganske redd, forteller Friberg.

- Jeg har en overfallsalarm. Den ligner på en nøkkelring. Den gir masse lyd, 120 desibel. Og så har jeg selvforsvarsspray. Det er for å beskytte meg selv, ellers har jeg ikke mye å stille opp med, sier hun.

Forsvarsspray
Foto: Army Shop

Kraftig økning i salget

Sist sommer var det en voldtektsbølge som økte salget av selvforsvarsspray kraftig, daglig leder ved Army shop i Trondheimsveien Reidun Linås sier salget siden har økt gjevnt, og nå selger hun ca en til fem slike sprayer daglig.

- Nå selger vi forsvarspray hver dag, det gjorde vi ikke tidligere. Det har vært en jevn stigning siden sommeren. Det er en billig tilleggsforsikring, og den virker. Den setter vedkommende ut av spill, sier Linås.

Sprayen sprøyter ut etsende og stinkende lukt som svir og blender overgriperen. I tilegg skiller sprayen ut en farve som det er vanskelig å få vasket av.

- Kan virke mot sin hensikt

Daglig leder ved Dixi, Herdis Magerøy, mener en forsvarsspray kan virke mot sin hensikt.

- Jeg har ikke spesielt tro på den type ting, jeg tror det kan være farlig. Hvis du prøver å bruke en selvforsvarsspray, kan den bli vendt mot deg selv. Da blir du helt forsvarsløs. Den kan gi falsk trygghet.

- Det er en skummel tanke, å vite at jeg kan ende opp med å få sprayen mot meg selv. Jeg tror kanskje en overfallsalarm kan virke bedre, sier Renate Friberg.