Hopp til innhold

Flere butikker skal få selge øl

Flere innvandrerforretninger og grønnsaksbutikker skal få selge øl, hvis byrådet får det som de vil.

Grønnsakshandler

Flere mindre grønnsakshandlere og typiske innvandrerbutikker får øl-bevilling hvis byrådet får vilje sin.

Foto: Edin Babic / NRK

Hallstein Bjercke

Byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V).

Foto: NRK
Seher Kuyu

Daglig leder i Vatan, Seher Kuyu.

Foto: Edin Babic / NRK

Forslaget om å lempe på det såkalte dagligvarekravet i Oslo kommunes regelverk var nylig på høring. Dersom forslaget blir vedtatt vil langt flere butikker få selge øl i fremtiden.

– Det vil fortsatt bare være dagligvarebutikker som får selge øl, ikke kiosker eller bensinstasjoner. Men vi skal ikke lenger gå inn og telle hvor mange pakker kjøttdeig man har i disken før man avgjør hvorvidt man skal få selge øl eller ikke, sier byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V).

Urimelige regler

I dag er det flere sett med regler som prøver å definere en dagligvarebutikk. Ifølge Helsedirektoratets håndbok i alkoholloven må varesortimentet blant annet inneholde bone- og pussemidler.

Ifølge høringsbrevet der endringene i Oslo kommunes åpningstidsforskrift ble presentert, sjekker kommunens øl-kontrollører både om det er fryseposer og sikringer i butikkhyllene. I 2006 fikk spesialforretninger for kjøtt og fisk unntak fra de strenge reglene, men ikke spesialforretninger for ost og grønnsaker.

– Mange av disse reglene på dette området virker i dag urimelige. En dagligvarebutikk i det flerkulturelle Oslo i dag er ikke det samme som en dagligvarebutikk i Oslo var på 50-tallet. Vareutvalget er et annet, sier Bjercke.

Vil ikke selge øl

Men vil for eksempel en typisk innvandrerbutikk i Oslo indre øst selge øl selv om den får sjansen?

Et titalls butikkinnehavere NRK har snakket med på Sagene, Torshov og Grünerløkka svarte alle nei. Vatan i Herslebs gate tilfredsstiller dagligvarekravet allerede i dag. De solgte øl tidligere, men har sluttet med det.

– Vi har salgsbevilling. Men vi har kuttet ut å selge det akkurat nå, fordi salget gikk ned når det kom norske butikker rundt i området, sier daglig leder Seher Kuyu.

Hva slags erfaring har dere med salg av alkohol i butikken?

– Ikke så bra. Mange som skal kjøpe alkohol er påvirket når de kommer. Det er også en av grunnene til at vi sluttet med det, for å bli kvitt den kundegruppen.

Fortsatt nei til 7-eleven

Saken har nå vært til høring, og byråden skal videre se på de uttalelsene som har kommet inn.

– Sånn som regelverket er utformet i dag så er de veldig firkantede. Det er stort sett de tradisjonelle norske dagligvarebutikkene som i dag har bevilling til å selge øl. Det vi ser er at de mindre butikkene, nisjebutikkene, innvandrerbutikkene, ikke har den samme muligheten, sier Bjercke.

– Blir det nå ølsalg på 7-eleven? Storkioskene ligner jo mer og mer på dagligvareforretninger...

– Når det gjelder kiosker er loven eksplisitt på at de ikke får selge alkohol. Så det er grensen for hva som er en kiosk og hva som er en butikk vi ønsker å trekke opp. Men 7-eleven er helt klart en kiosk, så det blir ikke ølsalg der.