NRK Meny
Normal

Flere alvorlige båtbranner i Oslofjorden

Stadig flere båter tar fyr. Bare i år har det vært seks alvorlige branner i Oslofjorden. Redningsselskapet mener de eldre båtene ikke tåler alle dingsene vi skal lade.

Båtbrann Drammensfjorden

Redningsselskapet opplever at flere fritidsbåter tar full fyr. Bildet er fra mai da tre personer ble fraktet til sykehus etter en båtbrann på Drammensfjorden.

Foto: Reidar Folkedal

Redningsselskapet

Skipsfører Pål Abrahamsen i Redningsselskapet ber folk bli kjent med det elektriske utstyret i båten før de legger ut til sjøs.

Foto: Terje Haugsnes / NRK

I fjor rykket Redningsselskapet ut på tre alvorlige branner i Oslofjorden der båtene stod i full fyr. I år har antallet doblet seg.

Selv om ulykkene bare en liten brøkdel av hendelsene Redningsselskapet rykker ut på, ser de en økning i branner i fritidsbåter. De opplever også flere mindre branner nå enn før.

– Folk følger ikke godt nok med på de elektriske anleggene eller dieselinstallasjonene i båtene. Når de da setter båten på vannet kan det fort gå varmgang og båten tar fyr, sier Pål Abrahamsen, skipsfører i Redningsselskapet.

– Iphoner og iPader overbelaster anlegget

Tall fra direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at flere og fler fritidsbåter tar fyr. I 2012 rykket brannvesenet ut på 54 branner i Norge, mens i 2013 steg antallet til 67 branner.

Skipsføreren tror økningen i antall alvorlige branner i år skyldes at flere er ute på fjorden i det fine været. Abrahamsen tror også at bruken av smarttelefoner, iPader og datamaskiner er med på å forårsake flere branner.

– Vi ser at mange av dagens elektriske anlegg får mer belastning enn det de opprinnelig var bygget for på 1980- og 1990-tallet. Med alt som skal lades av iPhoner og iPader blir belastningen mye større, og det går utover det elektriske anlegget, sier han.

Blir raskt alvorlig

Redningsselskapet oppfordrer til at folk blir kjent med utstyret om bord før de tar seg en tur til sjøs, og ber folk ta med seg telefonnummeret til kystradiostasjonen i tilfelle det oppstår problemer.

– Når det først begynner å brenne i en båt tar det kort tid før det er overtenning. Da må man enten komme seg ut i vannet eller over i en redningsflåte. Det kan fort utvikle seg til en alvorlig sak, og derfor er det viktig at folk varsler raskt om det begynner å brenne, sier Abrahamsen.