NRK Meny
Normal

Nekter skyld for sjokkran

Flere av de tiltalte etter det brutale gullsmedranet på Grønland vil nekte straffskyld når rettssaken mot dem starter tirsdag.

Væpnet gullsmedran på Grønland

Det var folksomt i Grønlandsleiret da det ble utløst skudd under ranet av gullsmedforretningen Sheik Enterprises i mars i fjor.

Foto: Simon Solheim

– Min klient nekter straffskyld, og han nekter enhver befatning med saken, sier advokat Øystein Storrvik.

Han er forsvarer for en 22 år gammel mann som er tiltalt sammen med seks andre for det væpnete ranet av gullsmedforretningen Sheikh Enterprises på Grønland i Oslo.

Øystein Storrvik

- Han nekter for å ha vært i Oslo på tidspunktet, sier Øystein Storrvik, forsvarer for en 22-åring som er tiltalt for å ha gjennomført ranet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tirsdag starter rettssaken mot dem i Oslo tingrett.

22-åringen skal være en av de fire maskerte og bevæpnete mennene som stormet inn i gullsmedforretningen i mars i fjor.

Mannens tvillingbror, som også er tiltalt for å ha gjennomført ranet, erkjenner heller ikke straffskyld, opplyser hans forsvarer Øyvind Bratlien.

Verdier til 1,4 millioner kroner

De sju mennene er alle svenske statsborgere, og er tiltalt for grovt, væpnet ran av gullsmedbutikken.

Fire av mennene er tiltalt for å ha utført selve ranet. Mens én sto vakt ved døra og truet vektere og forbipasserende med våpen, var de tre andre inne i butikklokalet og tømte gull til en samlet verdi av rundt 1,4 millioner kroner over i medbragte bager, ifølge tiltalen.

En tredje 22-åring som påtalemyndigheten mener utførte ranet vil heller ikke erkjenne straffskyld, sier hans advokat Marius Dietrichson.

Fjerdemann, en 23-åring, erkjenner delvis straffskyld, ifølge hans forsvarer Martin Hay.

– Han vil erkjenne at han medvirket til ranet, men nekter for at det var han som gjennomførte det, sier Hay til NRK.

Nøye planlagt

Utbrent bil

Denne bilen ble funnet i Heimdalsgata like ved gullsmedforretningen, og ble brukt av ranerne på den første fluktetappen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

De tre andre er tiltalt for å ha medvirket, blant annet med transport, kjøp av bussbilletter og ved å stille dekkleilighet til rådighet for ranerne.

Aktor mener ranet var svært godt planlagt og at samtlige tiltalte deltok i planleggingen, forberedelsene til ranet og anskaffelsen av utstyr som ble brukt.

Trygve Staff forsvarer en 19 år gammel mann som er tiltalt for medvirkning:

– Han erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen, det er alt jeg vil si.

Også en 27-åring som er tiltalt for medvirkning nekter for å ha hatt noe med gullsmedranet å gjøre, ifølge forsvareren Hilde Marie Ims.

– Klienten min erklærer seg ikke skyldig i ran, men skyldig i etterfølgende bistand, opplyser Berit Reiss-Andersen, forsvarer for den tredje mannen tiltalt for medvirkning.

Overvåkningsvideo av gullsmedranet i Oslo

Ranet skal ha vært grundig planlagt, og ranerne fikk med seg gullvarer til en verdi av 1.4 millioner kroner.