NRK Meny
Normal

Rykket ut til fire skogbranner på Romerike

Flere lynnedslag på Romerike har skapt store problemer for brannvesenet. Fire skogbranner og en låve i full fyr er noen av hendelsene de har rykket ut på.

Skogbrann Marker

LØPT FRA BRANN TIL BRANN: Brannvesenet på både øvre og nedre Romerike har hatt nok å gjøre torsdag kveld. Her har de sammen med Trøgstad brannvesen rykket ut til en skogbrann i Aurskog Høland. Dette var bare en av fire skogbranner denne kvelden.

Foto: Freddie Larsen

Da klokken bikket 16.00 på torsdag var det mye uvær over store deler av Romerike. Været bestod av flere lynnedslag i området, noe som gjorde at det begynte å brenne flere steder.

Først kom meldingen om en brann i en skog på Årnes. Deretter måtte brannvesenet også rykke ut til Aulihøgda for å få kontroll på en annen skogbrann.

Den fjerde brannen oppstod i skogen ved Setten i Aurskog Høland like før klokken 18.00. Her fikk brannvesenet bistand av helikopter for å få brannen slukket.

Tidligere i ettermiddag brant det også på et lite område ved Dal.

Saken fortsetter under bildet.

Brann Aurskog Høland

EVAKUERT: Mange har vært påvirket av de forskjellige brannene på Romerike, men brannvesenet sier at så lenge det ikke kommer mer lyn denne torsdagen skal ikke beboere være redde for at de skal blusse opp igjen.

Foto: Freddie Larsen

Låve i full fyr

Like etter klokken 18.30 var det en låve som stod i full fyr på Borgen i Nes. Også denne ble truffet av lynet.

– Låven var overtent og hadde begynt å kollapse da vi kom til stedet, sier Stian Amundsen som er fagleder for brannvesenet på Øvre Romerike.

– Vi fikk melding av de som bor på adressen om at det gnistra ut av kontaktene i huset da lynet slo ned, forteller han.

Det var en stund fare for at brannen skulle spre seg til store deler av tomta på Borgen, deriblant både uthuset, stabburet og huset hvor det bodde folk på gården.

Driver med etterslokking

– Ingen er skadet og de som bor på adressen er tatt hånd om av ambulansepersonell. Vi fikk også isolert de andre bygningene på eiendommen slik at brannen ikke spredde seg, forteller faglederen.

Torsdag kveld klokken 19.30 driver brannvesenet fortsatt med etterslokking på stedet.

– Det har vært en veldig travel kveld, og vi driver fortsatt med etterslokking i de forskjellige skogområdene på Romerike, sier Amundsen.

På flere av skogbrannene har brannvesenet satt opp spredere for å vanne skogen.

– Da klokka passerte 19.00 klarnet himmelen, og så lenge det ikke kommer noen flere lynnedslag trenger ikke borgerne være bekymret for at det skal blusse opp igjen noen steder, forsikrer han.

Etter sola kommer regn

Selv om det er meldt mye sol i morgen vil det dårlige været fortsetter over hele Østlandet på fredag.

– I morgen blir det ettermiddagsbyger med torden over hele Østlandet sier Meteorolog, Mariann Foss ved Meteorologisk Institutt i Oslo.

Det blir lokale byger og det er meldt kraftig regn flere steder i distriktet.

Politiet på Romerike har rykket ut på flere branner på grunn av lynnedslag. Her er det tydelig røyk etter brann i Aurskog Høland.

TJUKT MED RØYK: Det brant i fire foskjellige skoger på Romerike torsdag kveld. Blant annet var det brann her ved Setten i Aurskog Høland. Foto:Freddie Larsen