NRK Meny
Normal

Fortsatt varetekt for Jensen - forsvarer vurderer å anke

OSLO TINGRETT (NRK): I varetektsperioden er polititoppen også ilagt brev-, besøks- og medieforbud. Forsvarer Jens-Ove Hagen vurderer anke.

Jens Ove Hagen

Forsvarer Jens Ove Hagen etter fengslingsmøtet til den korrupsjonssiktede politimannen Eirik Jensen onsdag i Oslo tingrett.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I ettermiddag ble det klart at Eirik Jensen er ilagt fire nye uker i varetektsfengsling. Dermed fikk Spesialenheten fullt medhold i sin begjæring om forlenget varetektsfengsling.

Jensen krevde seg løslatt under fengslingsmøtet i Oslo tingrett.

Aktor Liv Øye

Aktor Liv Øyen sier de fortsatt mener det er skjellig grunn til mistanke mot Jensen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Jensen møtte i dag for første gang i fengslingsmøtet, etter at han ble pågrepet 24. februar i år. Jensen er siktet for grov korrupsjonen, men har hele tiden hevdet sin uskyld

Ikledd en rutete skjorte og svart jakke tok polititoppen plass i sal 250 i Oslo tinghus. Pressen fikk en kraftig advarsel fra Jensens advokat Jens-Ove Hagen mot å bryte fotoforbudet.

Deretter bestemte tingrettsdommer Ina Strømstad at dørene skulle lukkes og pressen ble sendt på gangen.

Fikk lese fengslingsbegjæring

Etter møtet sa Hagen at det var en lettelse for Jensen å endelig møte i retten.

– Endelig kunne han si hva han mener overfor en dommer som skal vurdere spørsmålet. Jeg tror det ga ham mye mening og at det var riktig at han gjorde det, sier Hagen til NRK.

Etter at fengslingskjennelsen var kjent la han til:

– Vi vurderer å anke kjennelsen, men tar ikke stilling til det før neste uke. Selv om han fortsatt ble varetektsfengslet er min klient glad for at han fikk forklart seg, fritt, for en dommer.

Alle etterforskningsdokumenter helt ned til fengslingsbegjæringene har vært klausulert, og Jensen har dermed ikke kunnet sette seg inn i dokumentasjonen Spesialenheten sitter på. Advokaten hans har hatt full tilgang, men har ikke kunnet diskutere dem med sin klient.

I dag fikk Hagen gjennomslag for at Jensen fikk anledning til å lese begjæringen fra Spesialenheten om hvorfor han bør forbli i varetekt i nye fire uker.

– Det faktum at dokumentene er klausulert kombinert med at han har avgitt en forklaring på 200 sider viser hvor håpløst det er å utøve et forsvar for en mann i hans posisjon, sier Hagen.

Varsler etterspill mot medier

Eirik Jensen

FORTSATT VARETEKT: Eirik Jensen møtte for første gang til fengslingsmøte i Oslo tingrett i dag. Han har vært varetektsfengslet siden 25. februar.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Både Jensen og hans advokat ønsket at dagens fengslingsmøte skulle gå for åpne dører. Det fikk de ikke gjennomslag for, etter at påtalemakten argumenterte for at det kunne sette «andres liv og helse i fare».

Hagen mener det er svært uheldig at Gjermund Cappelen og hans advokat har kunnet uttale seg om saken i pressen, noe som har gitt grobunn for spekulasjoner.

– Alle de uttalelsene og oppslagene som har kommet mot Eirik Jensen er ikke akkurat sympatiske. Det informasjonsvakuumet denne saken etterlater seg, roper på at offentligheten får innsyn gjennom medienes objektive framstilling av saksforholdet, sier Hagen.

Han trekker blant annet fram påstandene som tidligere har kommet fram i Dagsavisen, hvor det ble hevdet at politiet hadde funnet et større pengebeløp hjemme hos Jensen.

– Det har kommet fram spekulasjoner i pressen som ikke har rot i virkeligheten. Det vil få et ganske snarlig etterspill, sier Hagen som ikke ville utdype dette nærmere.

Sjefredaktør i Dagsavisen Eirik Hoff Lysholm sier til NRK at de foreløpig ikke vil kommentere uttalelsene fra Hagen.

– Hvis han tar kontakt, skal vi selvfølgelig høre hva han har å si, sier Lysholm til NRK.

Etterforskningsleder Liv Øyen fra Spesialenheten for politisaker bekrefter Hagens utspill.

– Det har vært mange påstander i media som hevdes å være en del av straffesaken som ikke er det. Generelt kommenterer vi ikke enkeltutsagn i media, men jeg kan bekrefte at oppslaget i Dagsavisen ikke medfører riktighet.

– Så dette har ikke funnet sted?

– Det medfører ikke riktighet så langt Spesialenheten er kjent med, sier Øyen til NRK.

Sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm ønsker heller ikke å kommentere at også Spesialenheten tilbakeviser Dagsavisens oppslag.

Vil ikke fotograferes

Hagen innledet rettsmøte med å minne journalistene om det generelle fotoforbudet og at Jensen ikke ønsker å gi pressen mulighet til å ta bilde av ham i retten.

Nåde dere som ikke følger fotoforbudet, sa Hagen til journalistene før de ble sendt på gangen.

Etter møtet forklarte han uttalelsen med at Jensen vil oppleve det som en stor belastning dersom han blir fotografert i den situasjonen han befinner seg i.

– Han vil ikke bli fotografert i et lokale hvor han ikke befinner seg frivillig eller bidra med illustrasjonsbilder til pressen som vil hektes ved ham, sier Hagen.

Fortsatt mistanke

Øyen fra Spesialenheten sier det ikke kom fra noe nytt da Jensen forklarte seg i fengslingsmøtet i dag.

– Det som ble sagt har fremkommet det samme i avhør tidligere, men det var viktig for siktede å forklare seg for retten, sier Øyen til NRK.

Hun mener Jensens forklaring heller ikke har noe å si for deres krav om at han holdes fengslet i nye fire uker.

– Etter vårt syn foreligger det fremdeles skjellig grunn til mistanke på tross av hans forklaring i retten i dag, sier Øyen.