Hopp til innhold

Fire av ti polakker uten jobb i Oslo

Polske innvandrere ser ut til å være et permanent B-lag i arbeidslivet, viser ny Fafo-undersøkelse.

Arbeidshansker.

Få polakker får utbetalt dagpenger når de er uten jobb.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Det er et samarbeid mellom Fafo og Centre for Migration Research ved Universitetet i Warszawa som har før til arbeids- og levekårsundersøkelsen.

Da polakkers levekår i Oslo ble kartlagt for et år siden, sto 18 prosent utenfor arbeidslivet. Nå har andelen steget til 43 prosent, skriver Aften.

Fortsatt dårlig stilt

Fagforeninger i byggesektoren har lenge jobba for å bedre kårene for polske arbeidsinnvandrere. Likevel viser Fafo-forsker Jon Horgen Friberg at lønnsdumping, illegale arbeidsvilkår og utnytting av polakker fortsatt er utbredt.

– Det ser ut til at det har utviklet seg et underleverandørmarked basert på ulike typer bedrifter som tilbyr billig og fleksibel polsk arbeidskraft, sier han til NRK.

Videre forteller Friberg at ulovlige arbeidsvilkår og lave lønninger er til dels utbredt i underleverandørmarkedet.

"Sosial dumping satt i system"

Ombud for polske arbeidere i Oslo Bygningsarbeiderforening, Julia Maliszhewska, peker på den voksende vikarbyråbransjen som medvirkende til at polakkene havner utafor. Midlertidige ansettelser og dårlig stillingsvern gjør flere polakker arbeidsledige.

– Vikarbyråbransjen er i ferd med å bli legitime og det fremstår som om man ikke kunne klart seg uten den. Men det er produksjon som skaper arbeidsplasser, ikke vikarbyråene, sier hun.

Uten sikkerhetsnett

Nær halvparten av de polske arbeidsinnvandrerne er arbeidsledige, men få går sikret inn i situasjonen.

– I noen deler av arbeidslivet ser det absolutt ut som om det er etablert et slags permanent B-lag, sier Jon Horgen Friberg.

Fafo er overrasket over den skjulte arbeidsledigheten. Bare hver tredje ledige er registrert hos NAV og kun hver fjerde mottar dagpenger.

Forskjellsbehandling

Undersøkelsen tar for seg en rekke spørsmål knytta til arbeidsinnvandrernes bakgrunn, sysselsetting og levekår i Norge. Den er en oppfølging av Polonia-undersøkelsen i 2006. Årets undersøkelse varsler om en økende forskjellsbehandling de siste fire årene.

Fafos Jon Horgen Friberg tror det henger sammen med at arbeidsinnvandrerne er her i lengre perioder nå.

– Opplevelsen av forskjellsbehandling har økt siden 2006. Det er ikke lenger en selvfølge å sammenligne seg med naboene hjemme i Polen, man sammeligner seg med norske kolleger, sier han.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på facebook og twitter .