Hopp til innhold

Fire av seks dødsbranner i Oslo startet på kjøkkenet

Brannvesenet må rykke ut på stadig flere tørrkokinger og komfyrbranner. Over 40 prosent av utrykningene i Norge i fjor skyldtes komfyrbranner hjemme hos folk.

Nedbrent kjøkken på Rustad
Foto: Audun Braastad / Brann- og redningsetaten

Det er bare noen uker siden bildene over ble knipset, etter at brannvesenet nok en gang måtte rykke ut til en kjøkkenbrann.

Kvinnen som eier kjøkkenet, skulle bare lage seg et par ostesmørbrød. Men da hun ombestemte seg, glemte hun å skru av komfyren. Mens hun stod i dusjen, ble røykvarsleren utløst, og flammene slo opp fra stekepanna.

– I den tiden det tar henne å hente brannslukkingsapparat, så har brannen fått godt tak i ventilatoren og skapene rundt, forteller Sigurd Folgerø Dalen, branninspektør i Oslo brann- og redningsetat.

I fjor rykket brannvesenet ut til 3 138 branner i private hjem i Norge. Hele 1 344 av disse var branner eller branntilløp på komfyren, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Heldigvis var det noen utenfor som varslet oss, slik at vi fikk reddet kvinnen fra noe som kunne ha blitt veldig tragisk, sier Folgerø Dalen.

40 prosent økning

I hovedstaden var 511 branntilfeller i fjor knyttet til komfyrer, noe som er over 40 prosent flere enn året før.

– Det er den største enkeltårsaken til brann i private hjem, dessverre, selv om det er enkelt å gjøre noe med. Det handler om å være til stede i situasjonen, du forlater ikke mat som står på komfyren på full spiker, sier Hans Kristian Madsen, avdelingsdirektør for brann og redning i DSB.

Av seks dødsbranner i Oslo i 2016, startet fire av dem på kjøkkenet. Brannvesenet mener flere av disse kunne ha vært unngått med en komfyrvakt.

Brent kjele etter en kjøkkenbrann på Rustad

Flammene slo opp fra denne stekepannen da den ble stående tom på en varm plate. Det var det som startet brannen på Rustad i Oslo, for noen uker siden.

Foto: Audun Braastad / Oslo brann- og redningsetat

Komfyrvakt er obligatorisk

Sigurd Folgerø Dalen

Branninspektør i Oslo brann- og redningsetat, Sigurd Folgerø Dalen, sier brannen på Rustad kunne ha fått et tragisk utfall.

Foto: Gøril Furu / NRK

En komfyrvakt består av to deler; en sensor ved komfyren og en strømbryter. Dersom sensoren oppdager fare for brann, utløser den en alarm.

Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til bryteren om å kutte strømmen til komfyren.

Komfyrvakter er nå obligatoriske i nye bygg, så det blir flere av dem, men brannvesenet håper de som ikke pusser eller bygger nytt også tar ansvar selv.

– Det enkleste er om folk tar skjeen i egen hånd og gjør en liten investering som kan bidra til å redde både hus og hjem, og ikke minst liv, i fremtiden, sier Sigurd Folgerø Dalen.

Komfyrvakt

En slik komfyrvakt har en sensor som sier ifra om det er for varmt og en strømbryter som skrur av strømmen på kommando fra sensoren.

Foto: Gøril Furu / NRK