Hopp til innhold

Finanskrisen rammer Oslo

Oslos befolkning må forberede seg på at de kommunale tjenestene i byen kan bli dårligere fra neste år.

Oslo rådhus

Usikkerhet i finansmarkedet gjør at byråden allerede varsler at Oslos befolkning må forberede seg på kutt.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Årsaken er finanskrisen og at svikt i kommunens skatteinntekter kan gjøre det nødvendig med budsjettkutt.

- Oslo kommune lever i motsetning til de fleste andre kommuner av skatteinntekter fra byens befolkning. Når den økonomiske aktiviteten går ned er det fare for at skatteinntektene går ned. Folk har realisert aksjetap og det slår inn på kommunens inntekter. Vi er derfor bekymret for hvordan det går med kommunens skatteinntekter framover, sier finansbyråd i Oslo Stian Berger Røsland.

Mer usikkert enn før

I dag legger byrådet fram den såkalte tilleggsinnstillingen til Oslo-budsjettet.

Les alt om: Oslobudsjettet 2009

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland

Foto: NRK

Siden det opprinnelige budsjettet ble lagt fram i september har den internasjonale finanskrisen til fulle slått inn over også Norge og hovedstaden. Finansbyråd Stian Røsland har likevel ikke godt nok grunnlag til å nedjustere skatteanslaget og kutte i tjenestetilbudet allerede nå.

- Vi har ikke klart å regne oss fram til noe bedre skatteanslag enn det vi hadde, men anslaget er mye mer usikkert nå enn det har vært før og vi blir nødt til å overvåke skatteinngangen hver eneste måned i 2009 og kunne komme til bystyret når som helst med en nedjustering dersom vi ser at det er nødvendig, sier han.

- Klar fare for kutt

- Så du varsler her og nå at det kan komme budsjettkutt i løpet av neste år?

- Det er en klar fare for det med den usikre situasjonen vi har nå, sier Røsland.

Etter at Oslo-budsjettet ble lagt fram har også statsbudsjettet blitt presentert, og det gjør vondt verre for Oslo.

Les alt om: Statsbudsjettet i Oslo og Akershus

At Oslo taper på inntektsutjevningen mellom norske kommuner er en kjent sak, men det viser seg nå at Oslo mister 93 millioner kroner mer enn kommunen har regnet med.

- Utgangspunktet er at alle norske kommuner får en gjennomsnittlig vekst på 1,8 prosent, Oslo kommune får et tap på 0,4 prosent. Det betyr at vi må redusere aktiviteten i kommunen som følge av statsbudsjettet. Det er pussig, fordi vi er i en situasjon hvor byen vokser, men staten mener at inntektene til byen skal nedover.