Filmanmeldelse: Inception

Det er ikke så lenge siden vi så Leonardo DiCaprio med sviktende mental helse i Scorseses Shutter Island. Nå er han ute i hardt vær igjen, i Inception, en film som har blitt sammenlignet med The Matrix.

INCEPTION
Foto: Stephen Vaughan / Stephen Vaughan

Den britiske regissøren og manusforfatteren Christopher Nolan ble et verdensnavn i år 2000 da han lagde Memento. Dette var en svært forvirrende film som ble fortalt baklengs, og hvor hovedpersonen led av sviktende korttidshukommelse.

Senere har han laget The Prestige, begge siste Batman-filmene, i tilegg til den amerikanske utgaven av norske Insomnia.

Flere av disse filmene har det til felles at de er gåtefulle, at folk lyver systematisk for hverandre, og at vi som publikum ikke kan være sikre på hva som foregår. Kløktige filmer som setter oss på prøve.

Denne sommerens virkelige storfilm heter Inception, og her forsøker Nolan å kombinere banebrytende ideer og tankesprang med et gigantisk budsjett og actiontempo.

Drømmeverden

Filmen foregår i nær framtid, og handler om folk som sniker seg inn i drømmene til andre for å stjele hemmelighetene deres. Vi møter Leonardo DiCaprio i hovedrollen.

Leonardo spiller en industrispion som har spesialisert seg på å gå inn i drømmene til mektige mennesker, og selge den informasjonen han finner.

Han får et oppdrag som går ut på det motsatte, nemlig å plante informasjon i underbevisstheten til en person. Problemet er at denne personen har forutsett dette, og gardert seg mot denne type innbrudd med trening.

Leonardo DiCaprio

DiCaprio spiller en industrispion som har spesialisert seg på å gå inn i drømmene til mektige mennesker.

Foto: Sandrew Metronome / Warner Bros

Dermed lager Leonardo en drøm inne i drømmen, for å lure vedkommende. Og en gang til, en drøm inne i drømmen, inne i drømmen. I tillegg har han sine egne demoner å slåss mot. Hans avdøde kone dukker stadig opp inne i disse lagene, og gjerne når det passer svært dårlig.

Inception er på mange måter en imponerende film. På den ene side er det en actionfilm i toppsjiktet, med dunder og brak og flotte omgivelser. Samtidig er den gjennomtenkt, med alle sine metafysiske krumspring, og dermed krevende å se på.

Det er noen ganger vanskelig å vite nøyaktig hvor vi befinner oss, og hvilket bevissthetsnivå vi er på. Det er godt gjort, og absolutt en film det kan være verdt å se to ganger.

Se filmtrailer HER!

Ingen klassiker

Inception er likevel ikke det psykedeliske mesterverket jeg hadde håpet på. Det er ikke nok plass til hovedpersonen til at vi egentlig bryr oss så veldig om hvordan det går med ham.

Dette er en superintelligent actionfilm som ikke tar de pausene som er nødvendig for at vi skal engasjere oss.

Det går i ett kjør. Den kontinuerlige bruken av lyd og stemningsskapende musikk virker mot sin hensikt, og minner oss om at vi egentlig ikke er inne i en drøm, men snarere i en kinosal.

Absolutt en film alle bør se, men jeg syntes den var litt kald, og neppe en framtidig klassiker.

Følg NRK Østlandssendingen på twitter.