Normal

Fikset seg skjønnhetssalong på asylmottaket

Frivillige og beboere på Hvalstad transittmottak i Asker har forvandlet «Rødstua» på mottaket, som tidligere ble brukt som lager, til skjønnhetssalong.

Hvalstad transittmottak

FORVANDLET: Frivillige har sammen med beboere på Hvalstad transittmottak jobbet i flere uker med skjønnhetssalongen i den lille «Rødstua».

Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK

– Jeg er egentlig ikke så glad i denne rosa fargen, men det passer veldig bra til dette rommet, sier en av de frivillige, Ilham Hassan.

Hun har tatt turen til Asker sammen med flere andre for å ferdigstille skjønnhetssalongen. Vel fremme møter de to eritreiske asylsøkere, henholdsvis 16 og 17 år, som ikke klarer å vente med å komme i gang.

– Jeg tror veldig mange jenter kommer til å trives her, legger Hassan til.

– Mange vil tenke at dette er overfladisk

Beboerne og frivillige stått på i mange timer og dager for å ferdigstille salongen.

Flere av de som har deltatt i arbeidet er enslige mindreårige asylsøkere, som venter på intervju hos UDI. Derfor kan vi ikke navngi eller avbilde dem.

Ilham Hassan, frivillig

VIKTIG: Hår er viktig for jenter, sier Ilham Hassan. Spesielt afrikanske jenter, som har et hår som kan karakteriseres som krevende, ler hun.

Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK

– Hår er veldig viktig for jenter. Det er en del av identiteten vår, sier 16 år gamle Haileab. Sammen med Minda maler hun det rosa rommet i salongen med langsomme strøk.

Det er en fin mulighet til å komme sammen og være sosial, mener Hassan. Og skjønnhetssalongen vil trolig bidra til at mange vil bli frisør senere.

– Dette åpner dører for mennesker som bor i asylmottak.

Ikke et luksustilbud

Hverken beboerne eller de frivillige vil gå med på at dette er et luksustilbud.

– I en fluktsituasjon har man begrensede muligheter til å gjøre noe med håret sitt. Det er nok det siste man tenker på. Når man da har kommet til et trygt land er det fint å få muligheten til å gjøre de hverdagslige tingene igjen, legger Hassan til.

Det viktigste må vel være å få komme til et trygt land. Ikke å se pen ut og ha en flott sveis?

– Det tror jeg nok mange tenker, men det er fint når man er på asylmottak at man har andre ting å fylle hverdagen med enn asylprosessen sin.

Hvalstad transittmottak

FERDIG: Det første rommet i salongen står klart, men det gjenstår litt før hårproduktene og rettetangene er på plass.

Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK

Få aktiviteter for jenter

Prosjektet er ikke en del av asylmottakets aktiviteter, men de er overlykkelige for tilbudet i «Rødstua» for jentene.

Anisa Jama

LIKE TILBAKEMELDINGER: - De jeg er representant for og asylsøkere jeg møter sier at det er få aktiviteter for jenter, og at de unngår å oppholde seg på fellesarenaer hvor gutter dominerer i antall, ser Anisa Jama.

Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK

– Uten dette tilbudet ville de nok bare sittet på rommet sitt og kjedet seg, sier aktivitetsleder på Hvalstad transittmottak, Diniam Debas.

En som kan bekrefte at det er få aktiviteter for mindre enslige asylsøkere, og spesielt jenter, er representant for mindreårige asylsøkere, Anisa Jama.

– Det er en veldig vanlig tilbakemelding. Det finnes få eller ingen oppholdssteder for bare jenter. Et «jentehus» er bare positivt, sier Jama, og kaster et blikk mot de to eritreiske jentene.

– Skal du rette eller krølle håret ditt først, ler Haileab.