Hopp til innhold

Fikk stein gjennom taket og inn på vaskerommet

To ganger på to dager har det haglet stein etter sprengingsuhell i Akershus. Siden 2000 har 12 personer dødd i sprengingsulykker i Norge. – Uakseptabelt, sier Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Et spreningsuhell gjorde at steiner knuste taket til Wighild Elisabeth Nordby på Bjørkelangen.

VIDEO: Det var Mikk Saaron i byggefirmaet Tømrer Kai og Lars Buer som filmet uhellet. Inne i huset sitter Wighild Elisabeth Nordby i sofaen sin.

– Jeg hørte et voldsomt smell og glass som knuste. Flere steiner kom gjennom taket. Jeg fikk sjokk, sier Wighild Elisabeth Nordby til NRK.

Mandag denne uken haglet det nemlig stein over huset hennes, etter en sprenging som gikk galt bare 20 meter bortenfor.

Det var Indre Akershus Blad som først skrev om sprengingen i Festningsåsen på Bjørkelangen. Inne i huset satt Nordby og leste avisen i sofaen.

– Den ene steinen gikk gjennom taket og inn på vaskerommet, forklarer hun.

Allerede dagen etter opplevde en annen Akershus-familie det samme, da store og små steiner fra en sprenging i gaten utenfor huset i Ås fløy gjennom hekken og inn i hagen. Bare minutter før løp det et barn inn i hagen, skriver Østlandets Blad.

– Det skal ikke skje

Selv om ingen ble skadet denne gangen, har det vært mange skader fra ulike typer sprengingsulykker i Norge de siste årene.

Mellom 2000 og 2018 ble 80 personer skadet, mens 12 personer døde, ifølge statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

I fjor var det åtte personer som ble skadet, men ingen omkom.

– Det er for høyt. I 2018 var det åtte personskader som ble meldt inn til oss, og det er åtte for mange, sier avdelingsdirektør i DSB, Anne Rygh Pedersen.

Hun mener bransjen må ta ansvar.

Anne Rygh Pedersen

Avdelingsdirektør i DSB, Anne Rygh Pedersen, sier ethvert sprengningsuhell er uakseptabelt.

Foto: Simon Solheim / NRK

– Ethvert sprengningsuhell er uakseptabelt. Det skal ikke skje uhell eller ulykker ved sprengning. Skader på tredjepersonseiendom eller skader på ansatte, som dessverre har vært hyppigst forekomne, det skal ikke skje.

Rygh Pedersen sier bransjen har blitt flinkere til å rapportere inn uhell og ulykker.

Er man lovpålagt å rapportere om sprengningsuhell?

– Ja, skader skal rapporteres inn til DSB.

Beklager uhellet

For Wighild Elisabeth Nordby på Bjørkelangen var hendelsen dramatisk. Nå har hun reist til småbruket sitt i Aurskog-Høland for å slappe av.

– Jeg håper skadene på huset blir reparert raskt og at alt blir som før igjen, sier Nordby.

Firmaet Fjellsprengern Leif Ihlang AS gjennomførte sprengningen på Bjørkelangen. De mener at firmaet gjorde det de kunne for å ivareta sikkerheten.

– Vi er lei oss for det som skjedde. Vi vil dekke alle utgiftene til Nordby, sier daglig leder Thomas Ihlang.