NRK Meny
Normal

Fikk ja etter epost til byrådslederen

Høyres største private pengegiver, Christen Sveaas, fikk først avslag om å bygge på en verneverdig bygård i Oslo. Så kontaktet han Stian Berger Røsland.

Christen Sveaas

FIKK JA: Christen Sveaas fikk godkjent byggesøknaden etter å ha kontaktet byrådsleder Stian Berger Røsland.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Stian Berger Røsland

IKKE UVANLIG: Byrådsleder Stian Berger Røsland sier han ofte får henvendelser fra privatpersoner om enkeltsaker.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK
Thomas Heftyes gate 34

NY HEIS: Sveeas ønsker å bygge en heis der det i dag er en kjøkkentrapp, og å lage en ny rømningstrapp på husveggen i bakgården, i Thomas Heftyes gate 34.

Foto: Kjell Vesje / NRK

Sveaas ga 2,5 millioner kroner i støtte til Høyre i fjor, og var dermed partiets største private bidragsyter. Høyres byrådsleder Stian Berger Røsland sier at han ikke gjorde noe mer med henvendelsen, enn å legge den i arkivet.

– Jeg så at dette var en sak som vi ikke behandler politisk, og jeg ønsket heller ikke å ta den inn til rådhuset. Så det stoppet for min del der, sier Berger Røsland.

Han sier at det ikke er uvanlig å få henvendelser om enkeltsaker, og at han ikke opplevde å bli presset til å gjøre noe med søknaden.

– Innbyggerne står for så vidt fritt til å ta kontakt.

Likevel fikk Sveeas godkjent prosjektet etter en ny runde hos etaten.

Vil bygge på vernet bygård

De siste årene har finansmannen Christen Sveaas investert rundt 20 millioner kroner i en verneverdig bygård i Thomas Heftyes gate 34. Gården ligger på Gimlehøyden på Frogner, som er et av Oslos dyreste boligstrøk med utsikt mot Bygdøy og fjorden.

Her eier Sveaas øverste etasje og en loftsleilighet, og derfor vil han ha heis i gården. Han sier til NRK at han kontaktet byrådslederen fordi han synes det var «pussig» at Byantikvaren ikke hadde noen innvendinger mot heisprosjektet, mens en annen del av kommunen gikk imot.

Sveeas ønsker å bygge en heis der det i dag er en kjøkkentrapp, og å lage en ny rømningstrapp på husveggen i bakgården.

Plan- og bygningsetaten sa i fjor sommer nei til å ødelegge fasaden på en historisk bygård på denne måten. Så tok Sveaas kontakt med byrådet, og for en måned siden ble heisprosjektet godkjent.

Ifølge plan- og bygningsetaten snudde de fordi det kom nye opplysninger om utformingen av den planlagte rømningstrappen.

Saken fortsetter under bildet.

Protester fra naboer

Epost

TOK KONTAKT: Eposten som Christen Sveaas skrev til byrådslederen er kameratslig, og uten etternavn. Men Berger Røsland avviser at han har noe nært vennskap med finansmannen. – Jeg vil hilse på ham hvis jeg møter ham på gaten. Jeg kjenner til ham, men jeg vil ikke si at jeg kjenner ham veldig godt, sier han.

Foto: Skjermdump
Torun Lian

NABO: Torun Lian bor i Thomas Heftyes gate 34.

Foto: Kjell Vesje / NRK

Formelt sett er det sameiet i Thomas Heftyes gate 34 som står bak heisplanene. Men siden Sveaas direkte og indirekte eier fire av sju seksjonsleiligheter, har han flertall og bestemmer derfor hva som skal skje i sameiet.

Forfatter og filmregissør Torun Lian bor i bygården, og er én av dem som har protestert mot byggeplanene.

Hun bor i første etasje, og mister et vindu mot bakgården på grunn av den planlagte rømningstrappen.

– Den skal ligge foran en hel vindusrekke, og alle vinduene fra fjerde til første blir dekket av rømningstrappen. I tredje og fjerde etasje får de vel dører ut til trappen, mens vi i første og andre mister hvert vårt vindu, sier Lian.