Fikk hjelp til å lage sin egen arbeidsplass

Et gründer-prosjekt i Oslo skal hjelpe innvandrere og flyktninger med høy utdanning ut i jobb. Altfor mange sliter med å få arbeid selv om de er høyt kvalifisert.

Frederick Richard og Xavier Machiana

GRÜNDERE: Fredrick Richard fra Frankrike og Xavier Machiana fra Mosambik har sammen startet selskapet Bravocar med hjelp fra gründerskolen.

Xavier Machiana jobbet på toppnivå i internasjonale bistandsorganisasjoner i hjemlandet Mosambik. Han har prestisjetung utdanning i tillegg til å snakke flytende engelsk.

Derfor ble det sjokk å møte det lukkede jobbmarkedet i Norge da han flyttet hit.

– Jeg søkte på absolutt alle jobber, men den eneste jobben jeg fikk var som avisbud. Etter å ha tenkt meg om sa jeg nei, fordi dette er virkelig ikke det jeg vil bruke livet mitt på, sier Machiana.

Det er ikke et ukjent fenomen at flyktninger og innvandrere møter stengte dører på tross av tung kompetanse i bagasjen.

Startet bedrift

Derfor har etablererkursbedriften Oslo International Hub startet gründerkurs for innvandrere i samarbeid med kommunen.

Machiana var en av kursets første elever. Nå har han startet bedriften Bravocar med en annen innvandrer, Fredrick Richard fra Frankrike.

Begge mener nordmenn er skeptiske til å gjøre forretninger med folk fra andre og kulturer.

– Det er vanskelig å gjøre forretninger med nordmenn, såfremt du ikke blir introdusert av noen de kjenner, sier Richard.

Både franskmannen og mosambikaneren anbefaler andre innvandrere og flyktninger å gå på etablererkurs som springbrett ut i arbeidslivet.

Jørn Lein-Mathisen

BORTKASTET: Det er tap av gode hoder når høyt utdannede innvandrere og flyktninger ikke får jobb, mener direktøren for Oslo International Hub, Jørn Lein-Mathisen.

Et sykdomstegn

Det er nå andre gang Oslo International Hub holder gründerkurs. Denne gangen er seks innvandrere samlet til første kursdag.

– De med talenter er de som har størst problemer med å komme ut i arbeidsmarkedet, og har vanskeligst for å bli integrert i vanlige jobber i Norge.

– Det er forferdelig synd og et sykdomstegn i samfunnet vårt at disse ikke kommer ut i jobb, sier direktøren for Oslo Business Hub, Jørn Lein-Mathisen.

Jan Fredrik Lockert

NYTTE: Næringsjef i Oslo kommune, Jan Fredrik Lockert, sier det er viktig innvandrernes kompetanse blir brukt.

Næringssjef Jan Fredrik Lockert i Oslo kommune mener at det blant de nyankomne flyktningene fra Syria, også kan finnes flere som har gode forutsetninger for å bli gründere.

– Det er viktig at denne kompetansen og arbeidskraften kommer til nytte i andre deler av næringslivet, framhever Lockert.