NRK Meny
Normal

Siktet i Sigrid-saken blir vareteksfengslet i fire nye uker

37-åringen som er siktet for å ha drept Sigrid Giskegjerde Schjetne er varetektsfengslet i fire nye uker. Det kom frem under fengslingsmøte torsdag.

Siktet for drapet på Sigrid Giskegjerdet Schjetne

Torsdag møtte det siktede 37-åringen i Sigrid-saken til fengslingsmøte i Oslo Tingrett. Forsvarer til høyre er Ida Andenæs.

Foto: Marianne Holden / NRK

– Retten har nå bestemt at den siktede blir varetektsfengslet i fire nye uker med brev og besøkskontroll, sier politiadvokat Cecilie Gulnes.

Det betyr at 37-åringen blir sittende i varetekt i fire nye uker, men med mulighet for besøk med politiet tilstede.

– Vi anket kjennelsen og vil nå vurdere om besøkskontroll vil skade etterforskningen, sier politiadvokaten.

Sigrid forsvant

Den siktede har siden 6.september i fjor sittet i varetekt med brev- og besøksforbud. De første tolv ukene satt den siktede i isolasjon med medieforbud.

Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant på Østensjø i Oslo natt til søndag 5. august 2012. Hun ble funnet drept i et skogholt på Kolbotn september samme år.

En 64 år gammel mann fra Akershus og en 37 år gammel mann fra Sunnmøre ble siktet for drap og medvirkning til drapet. 64-åringen ble løslatt november i fjor, men er fortsatt siktet i saken.

Ba om åtte uker

Politiadvokat Cecilie Gulnes

Politiadvokat Cecilie Gulnes

Foto: Marianne Holden / NRK

Politiet ba i Oslo tingrett torsdag om at varetektsfengsle mannen for åtte nye uker med brev- og besøksforbud.

– Grunnen til det er at de sakkyndige vil legge frem sin rapport 12. april og vi ser ingen grunn til å prøve en ny varetektsfengsling før det, sier Gulnes.

Den opprinnelige fristen for å levere en rapport fra den judisielle observasjonen gikk ut mandag 28. januar. De sakkyndige ba om forlenget tidsfrist til 12. april for å kunne konkludere om hvorvidt siktede er tilregnelig eller ikke.

Nekter fortsatt straffeskyld

Forsvareren til den fengslede 37-åringen sier hennes klient fortsatt nekter straffeskyld.

– Min klient er fornøyd med at det ble brev- og besøkskontroll og ikke et forbud. Han har likevel bedt om betekningstid fordi han fortsatt ønsker å begjære seg løslatt, forteller Ida Andenæs som forsvarer 37 -åringen sammen med kollega Karen Forbrigd og John Christian Elden.

Den siktede nekter fortsatt straffeskyld etter siktelsen og begjærte seg løslatt.

– Hva tenker din klient om fire nye uker i varetekt?

– Denne saken har vært en veldig stor belastning for ham, men han er glad for at han nå kan få besøk av sine nære.

Artikkelen fortsetter etter bildet

Sigrid funnet drept

16 år gamle Sigrid G. Schjetne ble funnet drept i et skogsområde i Kolbotn.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Vil la seg avhøre

Forsvareren har tidligere fortalt at klienten ikke har latt seg avhøre etter at han i forrige måned ble tilbakeført til fengselet. Da hadde 37- åringen vært til observasjon på Dikemark sykehus i seks uker.

– Grunnen til at min klient ikke har villet la seg avhøre er at han har hatt et anstrengt forhold til politiet, sier Andenæs.

Når vil avhørene kunne starte opp igjen?

– Så fort som mulig, ser Andenæs.

Påtalemyndighetene er glad for at den siktede nå åpner for å la seg avhøre av politiet igjen.

Fare for bevisforspillelse

Torsdag 24. januar ble 37-åringen varetektsfengslet i fire nye uker, men politiet varsler altså påstand om det dobbelte, åtte uker, under fengslingsmøtet torsdag.

Begrunnelsen for fengslingen er faren for bevisforspillelse.

– Vi mener det fortsatt er fare for bevisforspillelse som vitnebevis og det mangler fortsatt gjenstander som vi vet at Sigrid hadde med seg. Vi frykter at en løslatelse av den siktede kan føre til at viktige bevis forsvinner, påpeker Gulnes.

Rettsmøtet gikk for åpne dører i Oslo tingrett torsdag med pressen til stede. Det er referatforbud fra møtet, opplysninger i denne saken er basert på intervju med advokatene.