NRK Meny
Normal

Ellingsrud-drapet: Varetektsfengsles i fire uker

Den 35-årige mannen som er siktet for drap på sin toårige datter på Ellingsrud i Oslo i helgen, varetektsfengsles i fire uker, to av dem i isolasjon.

En død etter masseslagsmål på Ellingsrud

Av hensyn til etterforskningen ble det bestemt at fengslingsmøtet mandag skal gå bak lukkede dører.

Foto: Øzgur Tufan

– Det hele bygger på en familiekonflikt, og jeg vil ikke gå mer i detalj rundt det, sier mannens forsvarer Tor Kjærvik etter fengslingsmøtet.

Siktede samtykket til fengslingen under fengslingsmøtet mandag, men nektet straffskyld.

– Det er hans oppfatning av hva som har skjedd, og han har ingen erindring i forhold til det, sier forsvareren.

– Hvordan opplever han situasjonen?

Tor Kjærvik

Han synes dette er tungt og tragisk, sier den siktedes forsvarer Tor Kjærvik.

Foto: Rune Jensen / NRK

– Han synes dette er svært tungt og tragisk.

Lukkede dører

Fengslingsmøtet for 35-åringen gikk bak lukkede dører i Oslo tingrett. Av hensyn til etterforskningen bestemte tingrettsdommer Anne Margrethe Lund at påtalemyndighetens begjæring skulle tas til følge.

Politiet begrunnet behovet for lukkede dører med at flere familiemedlemmer av mannen fortsatt ikke er avhørt.

Dommeren mente at aktor eller forsvarer vil kunne komme inn på opplysninger som kan skade etterforskningen hvis de kommer ut.

Venter på flere avhør

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier at politiet begynner å få oversikt over hendelsesforløpet, men venter på å avhøre en familiebekjent som har ligget i kunstig koma, og jentas mor.

Mormoren er avhørt, og det samme er jentas onkel. Deres forklaringer gjorde politiet mer sikre i sin sak mot den 35 år gamle afghaneren.

Hjort Kraby

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby under fengslingsmøtet mandag.

Foto: Rune Jensen / NRK

– Vi vet litt mer, men det er fremdeles noen biter å samle inn. Vi avventer den medisinske tilstanden. Moren er fremdeles sterkt preget av det som har skjedd, sier Hjort Kraby

.– Alt tyder på at siktede var eneste gjerningsperson. De øvrige er enten vitner eller fornærmede, sier politiadvokaten, som legger til at de nå jobber med å finne motivet.

Psykiatrisk vurdering

Politiet ba også om en foreløpig psykiatrisk undersøkelse av mannen.

– Vi vil fremstille ham for en psykiater for å få en prejudisiell observasjon, så får vi se hva utfallet blir, sier Hjort Kraby.

– Enn så lenge har vi ikke sterke holdepunkter for at han skal være psykotisk, men vi gjør det rutinemessig fordi det er snakk om en så alvorlig handling.

Enn så lenge er 35-åringen kun siktet for forsettlig drap, men politiadvokaten sier at det ligger i kortene at siktelsen kan bli utvidet.

– Ettersom det er avklart hvem som har hatt hvilke roller, er det flere av de skadde som kan få status som fornærmede, og siktelsen kan bli utvidet deretter.

Utvist fra landet i fjor

Den 35 år gamle mannen ble fredag kveld siktet for forsettlig drap etter at en to år gammel jente ble drept i et masseslagsmål på Ellingsrud i Oslo. Det viste seg i ettertid at jenta var mannens datter.

Han er afghansk og uten norsk statsborgerskap. 35-åringen hadde fått et utvisningsvedtak med frist for å komme seg ut av landet i februar i fjor. Mannen hadde en tolk ved sin side under fengslingsmøtet mandag.

Over ti personer var involvert i slagsmålet. Jentas onkel, mor og mormor ble også fraktet til sykehus med alvorlig skader.

Kvinnene har irakisk bakgrunn med norsk statsborgerskap.