Hopp til innhold

Fengselsstraff for Citytaxi-sjef

Wilhelm Clausen (68) er også fradømt retten til å drive næringsvirksomhet for all fremtid.

City Taxi Oslo

REGNSKAPSROT: De siste årene er selskapet og eieren slått konkurs over 50 ganger.

Foto: Ida Jørgensen / NRK

Taxi-gründeren sto i Øvre Romerike tingrett tiltalt for brudd på regnskapsloven og grov økonomisk utroskap. Nå er han dømt til to år og fem måneders fengsel.

Clausen må ifølge dommen sitte et år i fengsel, mens resten av straffen gjøres betinget.

Han erkjente straffskyld for samtlige punkter i tiltalen bortsett fra et punkt som gjelder manglende innsendelse av et næringsskjema. På dette punktet er han frifunnet, heter ifølge dommen.

Fornøyd med dommen

Aktor Hanne Fauske sier retten har fulgt påtalemyndigheten i stor grad.

– Den er bare én måned lavere enn vår påstand. Retten har gitt noe tilståelsesrabatt, i tillegg har de gjort straffen noe mer betinget på grunn av den lange saksbehandlingstiden, sier Fauske.

Fauske forklarer at det er flere årsaker til den lange saksbehandlingstiden. En av grunnene er at politiet har mottatt mange anmeldelser fortløpende, i tillegg har utbytting av etterforskere og påtaleansvarlig gjort saksgangen mer uoversiktlig.

– Det er noen av grunnen til at saken har ligget lenger utover det som er forsvarlig, sier Fauske.

Anker dommen

Petter Bonde

Taxi-gründerens forsvarer Petter Bonde er overrasket over at så lite av dommen er gjort betinget.

Foto: Matrix Advokater

Wilhelm Clausens advokat Petter Bonde opplyser til NRK at hans klient anker dommen.

– Min klient syntes straffen er for streng. Det er basert på at det har tatt alt for lang tid å etterforske denne saken. Han mener den betingede delen av dommen er for streng, sier Bonde.

Bonde mener retten i større grad burde lagt vekt på at saken er blitt gammel, og at Clausen faktisk har tilstått nesten alle forhold i saken.

Det er statsadvokaten som avgjør om påtalemyndigheten vil anke.

År med regnskapsrot

Det var i 2005 at Wilhelm Clausen startet drosjesentralen City Taxi. Både aksjeselskap og Clausens private enkeltmannsselskap har stått bak virksomheten.

City taxi hadde på det meste 150 drosjebiler. Tjue av dem eide og drev han selv.

Regnskapsrotet, som Clausen var tiltalt for, går ti år tilbake og dreier seg både om skattejuks og avgifter som ofte er betalt inn for sent. Ifølge tiltalen la det kjepper i hjulene for skattemyndighetene.

Det har også skapt store økonomiske problemer for flere av Clausens drosjeeiere og sjåføre, som han skylder lønn og feriepenger.

I fjor ble både City Taxi og Wilhelm Clausen personlig slått konkurs. De siste årene er selskapet og eieren slått konkurs over 50 ganger.