Fem tips til deg som skal ta solarium i påsken

Skal du jobbe i påsken, men vil likevel ha solbrun hud etter ferien? Sjekk disse rådene hvis du har tenkt å legge deg i et solarium.

Solarium

Legger du deg her for å få et grunnlag før du skal til sydligere strøk? Vel, det er helt unødvendig skal man tro ekspertene.

Foto: Mina Haugli / NRK

Vi nordmenn vil gjerne se freshe ut etter påske. Får du noen timer i solveggen på hytta eller noen dager i sydligere strøk er det ingen sak. Hvis tanken på å stille med gråblekt vinterfjes første dag på jobb etter ferien gjør deg deppa, kan veien til nærmeste solstudio være kort.

Men da kan det være lurt å sjekke hva ekspertene sier. Og kanskje se etter om det er noen andre i rommet før du legger deg ned.

Er det mer skadelig med solarium enn vanlig sol?

Det kan det være, hvis du ikke er forsiktig. Ifølge Statens strålevern gir all overdreven soling økt risiko for hudkreft, uansett om det er i sola ute eller under rørene i et solarium. Målinger har vist store forskjeller i styrken fra ett solarium til et annet. Et annet poeng er at i et solstudio utsetter du gjerne hele kroppen for stråling, mens ute i det fri har du ofte litt klær på.

Gir solarium et gunstig underlag for ikke å bli brent?

– Det er en myte, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Den raske brunfargen du får ved å ta solarium rett før en tur gir ikke god beskyttelse mot sydensola, sier hun.

Anne Lise Ryel

Det mest positive generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel kan si om solarium er at det er en kreftrisiko som enkelt kan velges bort.

Foto: Ingvill Tandstad / NRK

Statens strålevern er enig: Solariebruk gir store doser UVA-stråling, og brunfargen fra UVA-strålingen gjør ikke huden mer solid i feriesola.

Stemmer det at man blir mer blid av å være brun?

På en måte ja. Vi trenger sol av mange grunner, ifølge Strålevernet. Brunfarge kobles ofte opp mot det å ha vært ute og eventuelt også å ha vært i aktivitet utendørs. Dermed kobles brunfargen til noe attraktivt og positivt.

Victoria Dyrød og Christer Tanhoff var usikre på om de ble mer blide av å ta sol, men innrømte at det får de til å føle seg mer vel.

– Vi skal til Spania i morgen, og ønsker derfor å få et grunnlag før vi drar. I tillegg føler man seg jo mer vel, sier de.

I over to uker har de tatt sol jevnlig for å danne grunnlaget før påskeferien. De tror ikke solarium er så skadelig.

Solarium

Victoria Dyrød og Christer Tanhoff.

Foto: Mina Haugli / NRK

– Så lenge man ikke overdriver og tar det hver eneste dag så tror jeg det går fint. Et par ganger annenhver uke er nok ikke så farlig, sier Tanhoff.

Hva er det viktigste man skal tenke på før man "tar sol"?

– At det du er i ferd med å gjøre, øker risikoen for føflekkreft, svarer Anne Lise Ryel.

– En stor, norsk studie viste for eksempel at kvinner som startet å ta sol før de fylte 30 år, hadde 30 prosent høyere risiko for føflekkreft. Det nest viktigste å tenke på kan for mange være at du får en stor dose UVA-stråler, som gjør at rynkene kommer tidligere.

Uansett: Husk å sjekke om det sitter noen bak solsenga!