NRK Meny
Normal

Fem måneders fengsel etter dødsulykken på Bjørkelangen

En 48 år gammel mann er dømt til fem måneders ubetinget fengsel for uaktsomt bildrap etter ulykken i Aurskog-Høland der to jenter omkom i fjor.

Blomster og lys ved ulykkesstedet

BJØRKELANGEN: Blomster og lys ved ulykkesstedet etter trafikkulykken i januar i fjor.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

I ettermiddag falt dommen i Nedre Romerike tingrett etter dødsulykken på Bjørkelangen i fjor. Den tiltalte mannen ble dømt til fem måneders fengsel, samt tap av førerkortet i fire år.

48-åringen er også dømt til å betale 125.000 kroner i oppreisning til hvert av de etterlatte foreldreparene.

Tiril Alette Huser Bølge (11) og Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) døde etter at de ble påkjørt da de var ute på tur med hest og sulky ved Bjørkelangen i Akershus i januar 2014.

Fatal forbikjøring

I dommen fra Nedre Romerike tingrett blir det slått fast at ulykken skyldtes en forbikjøring som gikk galt, og at 48-åringen handlet uaktsomt.

Gunhild Lærum

48-åringen vil nå lese dommen grundig, sier forsvarer Gunhild Lærum.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Det vises til at mannen ikke tilpasset fart og kjøring til trafikkbildet, og at han hadde god tid til å bremse ned, slik at ulykken kunne vært unngått. Tiltalte er å bebreide for ikke å ha planlagt forbikjøringen godt nok, ifølge dommen.

48-åringen tok betenkningstid på om han vil anke dommen.

- Han vil nå lese dommen grundig i ro og fred, før han bestemmer seg for om han vil anke, sier mannens forsvarer, Gunhild Lærum.

Nektet straffskyld

Rettssaken mot mannen startet 24. april. Da mannen forklarte seg i retten, sa han at han ikke husker noe fra ulykkesdagen. Han nektet straffskyld for uaktsomt drap og uaktsom kjøring.

– Jeg er ingen typisk bløffer. Jeg skjønner godt at folk ikke tror på at jeg ikke husker. Men jeg vil jo aller helst huske. Det er ganske leit, sa mannen gråtende i retten.

Lærum sier hennes klient er glad for at hans teorier om hva som forårsaket ulykken er blitt vurdert av retten, og at han er blitt trodd på at han ikke husker hva som skjedde.

To omkomne Bjørkelangen

Tiril Alette Huser Bølge (11) og Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) var på tur med hest og vogn da ulykken skjedde.

– Veldig streng dom

Straffeutmålingen er en måned kortere enn aktors påstand.

30. april la aktor Kåre Kalvå ned påstand om at mannen måtte dømmes til 6 måneders ubetinget fengsel, i tillegg til å miste førerkortet i 4 år.

Kalvå konstaterer at dommen er tett opp mot hans påstand:

– Det er en veldig streng dom. Slik retten argumenterte, så viser det at dette var en veldig alvorlig sak, som tilsa en så streng reaksjon.

De etterlatte er lettet

Dom i rettssaken etter ulykken på Bjørkelangen

Bistandsadvokat Christian Lundin og politiadvokat Kåre Kalvå før domsavsigelsen i Nedre Romerike tingrett.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Bistandsadvokat Christian Lundin sier foreldrene er lettet over dommen, og over at hele ansvaret er plassert hos tiltalte:

– Retten konstaterer at dette dreide seg om total feilvurdering. Det vises til en forbikjøring som gikk galt, og at han meide dem rett ned.

Ifølge Lundin har det vært en tilleggsbelastning for foreldrene til jentene at tiltalte har lansert andre teorier som årsak til ulykken.

Bistandsadvokaten håper at dommen ikke blir anket:

- På vegne av de etterlatte håper jeg at saken nå er avsluttet, slik at de kan få ro.

Grafikk Bjørkelangen-ulykke
Foto: Marco Vaglieri / NRK