Hopp til innhold

Fem fakta om egg

Visste du at det tar lengre tid å koke egget i Hemsedal enn på Hvaler, at høna lever i en evig vår for å legge mest mulig egg og at egget er den perfekte matpakke?

Eggkoking minutt for minutt

Se egget koke i 6 minutter og 35 sekunder.

I Norge spiser vi 4,6 millioner egg hver dag i påsken. Fra skjærtorsdag til 2. påskedag er over har vi satt til livs 23 millioner egg. Vi gir deg fem fakta om egg.

1. Egget må koke lenger på fjellet

Alt er matematikk, også det å koke et egg. For å få en temperatur på 63 grader inni plommen, og dermed et medium kokt egg, må du ta kontroll over kokeprossessen.

Hvis du er nøye på egget og har vært vant til å koke det i en leilighet som ligger 10 meter over havet, og så flytter deg til en hytte på 1500 meters høyde, kan egget bli helt mislykket.

– Kokende vann holder 100 grader, men bare når du er ved havoverflaten. Hvis du måler koketemperaturen på toppen av Galdhøpiggen, så er den 91 grader. Da tar det lenger tid å få egget ferdig, har fysiker Bjørn Samsett lært oss.

Charles Williams på universitetet i Exeter i England bestemte seg for å sette opp formelen for koketid på egg.

– Han så på en rekke ting, for eksempel hvor mye energi som trengs for å varme opp egget, og på noe som heter varmeledningsevnen. Også juksa han litt og antok at formen på egget var kule rundt. Deretter løste han det som kalles diffusjonsligningen.

Dermed lagde Charles Williams formelen for koketid på egg.

formel koke egg

2. Norges største egg

Det største norske egget vi vet om ble lagt av ei høne i hobbyhønseriet hos familien Næss i Vestfold i 1993.

Egget veide 210 gram, mens et gjennomsnittsegg veier 63 gram.

Salgssjef Odd Rune Nilsen på Vestfold Eggsentral mente den gang at det hadde skjedd en komplikasjon i hønas eggstokk, og at det som skulle blitt to egg ble til ett.

– Det er nokså vanlig at egg kan ha to plommer. Slike egg kommer ofte fra unge høner i tidlig verpefase, og er gjerne større enn normalt, sa Odd Rune Nilsen i eggsentralen til VG den gangen.

Norges største egg2

Charlotte og Geir Anders Næss viste frem kjempeegget i 1993.

Foto: Eyvind Eriksen/Tønsberg Blad / Faksimile VG

3. Høna lever i en evig vår

Nordmenn holdt høner i vikingtiden, antakelig før det også. Og i alle de hundre-årene vi kan kalle gamle dager tok hønsene seg en vinterpause før de begynte å legge egg igjen når det ble lysere om våren. Hønsene gikk på tunet og erfarte forandringene i årstidene.

I det moderne hønseholdet som vokste frem etter andre verdenskrig lever høna i hall og i en evig vår.

– Nå får vi høna til å tro at det er vår hele tida med å ha omtrent 16 timer konstant lys i hønsehuset. Høna lever i vårtilstanden et års tid. Da trenger hun en hvileperiode og energibruken går fra å lage egg til å skifte fjær, sier Bjarne O. Braastad, professor ved Norges miljø- og biovitenskaplige universitet.

Mens hobbybonden lar høna hvile seg litt, er våren helt over for hønsene i industrielt hønsehold, og nye unghøns settes i vårtilstand og begynner å produsere egg i hallen. Etterhvert som man har avlet på høns er koblingen til lysmengde blitt svakere slik at også høns som går ute legger egg om vinteren.

– Høner vil egentlig legge egg til de synes de har fått noen, ofte fire stykker. Da begynner de å ruge. I moderne husdyrhold fjerner man egget høna har lagt, slik at hun fortsetter å legge stadig nye.

Høne og hane

I Norge er det nesten 3. 8 millioner høns i eggproduksjon. De færreste av dem napper insekter på tunet.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

4. De dyreste eggene

ARTS-FABERGE/RECORD

Rothschild-familiens Fabergé-egg.

Foto: KIERAN DOHERTY / Reuters

De mest berømte rikmanns-eggene er de såkalte Fabergé-eggene, som ble gitt i gave til de russiske tsarene mellom 1885 og 1917. De 57 eggene var dekorert med gull og juveler av russeren Peter Carl Fabergé.

Ett av Fabergé-eggene var i bankfamilien Rothschilds eie i over 100 år, helt til de stilte det ut i 2007 hos Christie's auksjonshus i London, og egget ble verdenskjent.

Egget ble solgt til en russisk samler for 9 millioner pund, eller 101 millioner kroner etter daværende kronekurs.

«Mirage Egg» er også temmelig dyrt og pyntet med over 1000 diamanter, håndskåret i 18 karat gull. Egget ble solgt for 5 millioner britiske pund i fjor.

Mirage-egg
Foto: SWNS/Bulls Press

5. Egget er en perfekt matpakke

Ikke bare inneholder egget mange forskjellige og viktige næringsstoffer, men maten er allerede pakket inn i skallet. Skal du rusle deg en tur i påsken kommer du et godt stykke på vei med et par egg i lomma.

– Egget er en fin matvare. Det er en god proteinkilde, og inneholder vitamin A, D og B, jern, selen og jod, sier Jacob Juel Christensen, klinisk ernæringsfysiolog.

Egget inneholder også kolesterol. Men vi spiser ikke så mye egg i Norge at det er nødvendig å bekymre seg over, sier Jacob Juel Christensen.

– Det er mange andre ting i kosten vi heller burde forandre på. Det er mye viktigere å spise sunt fett. Hvis jeg skulle anbefale et antall egg, så vil jeg si at et par, tre, fire egg i uka, inklusive det vi bruker i matlaging, er passelig.

I påskeuka spiser vi dobbelt så mye egg som vanlig, det vil si et helt egg hver dag, mot et halvt egg om dagen resten av året, og da spiser gjennomsnittet av oss egg i tråd med ernæringsfysiologens anbefaling.

Magnus Tvedt-Øresland anbefaler omelett.

Egg

Før 2000 var det 45 dagers datomerking på alle norske egg. Etter det har vi fulgt EØS-regelen med 28 dagers holdbarhetstid. EØS-regelen kommer av faren for salmonella i egg, men vi har ikke salmonella i egg i Norge, og det er ikke annet enn norske egg å få kjøpt i norske butikker.

Foto: Karina Jørgensen / NRK